Kohage
Kohage.

Idegran orsak till döda kor vid Hjälmarsberg

De sex kor som rapporterades döda sedan i söndags i en hage vid Hjälmarsberg öster om Örebro dog varken av mjältbrand, frasbrand eller ekollon.  Det visar analysresultaten som kom i dag.

Obduktionen av en av de döda korna vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, slår nu fast att djuren dött av förgiftning av växten idegran.

– Det är en växt som inte är så vanlig, men det är känt bland hästfolk till exempel att det är farligt för djuren, säger Åsa Heldemar, som är länsveterinär vid Länsstyrelsen i Örebro län.

Ofta undviker kor att äta växter av det här slaget. Men de kan söka sådan typ av föda i brist på bete. Länsstyrelsen utreder nu om de sex döda korna kan bli ett djurskyddsärende.

Korna ägs inte av de som driver gården vid Hjälmarsberg, utan av annan ägare.


Detta har hänt med korna vid Hjälmarsberg

I söndags påträffades sex döda kor i en hage vid Hjämarsberg öster om Örebro. Länsstyrelsen befarade först att det var den smittssamma sjukdomen mjältbrand, men sedan gick misstankarna snarare mot ekollon. Efter att sedan ha misstänkt frasbrand som möjlig dödsorsak, så visade obduktionen vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, att det var idegran som tagit kål på korna. Idegran är enligt Wikipedia giftigt då fröet innehåller taxaner, men fröhyllena är ätbara och sötsmakande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".