.
Viktor o Nina Garmiani ska på kungamiddag ikväll. Foto: Jens Tisbo/ Sveriges Radio

Ingen vanlig fredag - middag hos kungen!

"Trodde inbjudan från Kungen var spam"
3:33 min

Viktor och Nina Garmiani ska till Stockholms Slott ikväll och äta middag med kungen. En inbjudan som de fick i brevlådan för några veckor sedan.

Det är landshövdingarna runt om i Sverige som får ta med sig några personer som ska representera länen av idag. En middag som de senaste åren blivit en kunglig tradition och där vår landshövding Maria Larsson valt att ta med sig.  

  • Jenny och Johan Gille, Lerbäcks teater.
  • Amy Loutfi, professor Örebro universitet med Sara Johansson.
  • Viktor och Nina Garmiani, ägare och företagsledare för Candles Scandinavia, Örebro.

Viktor som tillsammans med sin fru Nina gästade P4 Örebro i morse berättar att han först trodde att det rörde sig om ett skämt när han fick ett MMS på inbjudan men säger att han blev både glad och stolt när han förstod att det var en riktig inbjudan.

Hustru Nina var också med i studion men hade så hes röst att hon inte ville prata i radion utan spara rösten till kvällen.

Landshövding Maria Larsson säger att det handlar om örebrolänningar som ger en rättvis och tilltalande bild av länet.

– De representerar kultur och landsbygd, modig företagsamhet och modern teknik på högsta akademiska nivå.

Här är gästerna som representerar Örebro län.

Jenny och Johan Gille. Lerbäck (Askersund kommun) Paret Gille driver tillsammans Lerbäcks teater. De är teaterchef, kostymör, scenograf och skådespelare, regissör, dramatiker företagare och – landsbygdsutvecklare. Lerbäcks teater har gett nytt liv åt en hel bygd och erhållit utmärkelser som Örebro läns landstings kulturstipendium, Askersunds kommuns kulturpris, Årets Företagare i Askersund, Årets Landsbygdsföretagare i Sverige, Örebroregionens Turismpris och Årets mest företagsamma i Örebro. De har verksamhet året runt med mat och olika teaterföreställningar såväl i frilufts- som restaurangmiljö.

Amy Loutfi. Medföljande Sara Johansson, Örebro Amy Loutfi är professor i informationsteknologi vid Örebro universitet och proprefekt vid institutionen för naturvetenskap och teknik. Hon är född i Kanada, kom till Sverige som utbytesstudent och disputerade år 2006 i datavetenskap vid Örebro universitet. Amy Loutfi har bidragit mycket för att Örebros fått första civilingenjörsutbildning. Inriktningen är mobila distribuerade system (MDS) och autonoma intelligenta system (AIS). Populärt sammanfattat robot-teknik. Sverige är en industrination, Örebro ett industrilän, men bristen på ingenjörer och tekniker är ett hot. Och bristen på kvinnor som söker sig till teknikutbildningen är uppenbar. Amy Loutfi betyder mycket för att trenden kan komma att brytas.

Viktor och Nina Garmiani. Örebro. Som 12-åring flydde Viktor Garmiani från den kurdiska delen av Iran och driver nu tillsammans med hustrun Nina företaget Candles Scandinavia i Örebro. Företaget utnämndes till gasellföretag i Örebro år 2014 med en tillväxtökning på 231 procent och till Årets pionjärföretag i Örebro år 2015. Företaget har fortsatt sin positiva utveckling även efter utmärkelserna. Det som startade som en ljus idé är idag export av stearinljus med egen tillverkning och ett 20-tal anställda. Företaget Candles Scandinavia ligger i fas med sin prognos att fram till år 2020 omsätta 200 miljoner kronor.

Sverigemiddag på Stockholms Slott startade 2013 i samband med att Kungen firade 40 år på tronen. Sedan dess är det tradition att landshövdingar tar med sig representanter från Sveriges alla län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".