Polisbil under utryckning.
Arkivbild Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Våldsamt upplopp i Oxhagen

"Beväpnade med tillhyggen, pinnar och golfklubbor"
2:36 min

Under lördagskvällen och natten var det mycket oroligt i Oxhagen i Örebro och poliser fick Molotovcocktails slängda mot sig.

– Det är ju ett socialt utsatt område och vi fick tidigt på kvällen indikationer att det samlats ganska mycket personer på platsen med syfte att ställa till med bråk. Det säger anmälare och man har även påträffat stensamlingar, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl på polisen i Örebro.

Oroligheterna började strax innan klockan nio och vid flera tillfällen under kvällen har det blivit konfrontationer mellan polisen och folksamlingen. 

– Flertalet av de här personerna är maskerade och vi har fått indikationer på att flertalet är beväpnade med tillhyggen, pinnar, golfklubbor och annat som man hittat. 

Polisen rubricerar händelserna som våldsamt upplopp.

– Man har försökt sätta eld på en tvättstuga, det blev mest ett stort eldmoln av det här och sen mest svett på väggen, säger Johan Wallenius.

– Man har vid ett tillfälle kastat två Molotovcocktails mot poliser på plats. Ingen polis skadades och vi jobbar med en stor resurs för att återta ordningen i området, vi har lyckats till viss del, säger han.

De som bor i Oxhagen, hur ska de hantera det här?

– Jag önskar ju att de som finns på platsen, i synnerhet vuxna och de som vill ta ansvar kommer ut på platsen och tar tag i sina söner som håller på där. Det är blandade åldrar, både ganska unga personer, i tonåren och strax däröver.

Än så länge finns inga misstankar om vem som kastade Molotovcocktails mot polisen och ingen är än så länge gripen. 

– Vi jobbar mycket med att samla underlag just nu genom att exempelvis filma vid våra ingripanden. Det finns poliser med god lokalkännedom och personkännedom i området också, säger Johan Wallenius, vakthavande befäl på polisen i Örebro.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".