Regionens politiker vill gärna se ett snabbtåg som också stannar i Örebro. Foto:Björn Karlin/SVT.
1 av 3
Arkivbild:Björn Karlin/SVT.
Jonas Karlsson, VD för Oslo-Stockholm 2.55. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Jonas Karlsson, VD för Oslo-Stockholm 2.55. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Jenny Emerén, Vd för Handelskammaren Mälardalen. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Jenny Emerén, Vd för Handelskammaren Mälardalen. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Avspark för att förkorta restiden mellan Oslo-Stockholm

"Måste lita på att man kommer fram"
1:20 min

Planerna att korta tågtiderna i Mälardalen tog under måndagen ett viktigt steg framåt när Trafikverket drog igång sitt arbete att titta på sträckan Oslo-Stockholm.

Ett första arbetsmöte hölls i Örebro under måndagen, och nytillträdde VDn för lobbyorganisationen Oslo-Stockholm 2.55, Jonas Karlsson menar att det är ett bevis på att staten tar frågan på allvar.

– Det här är ett bevis på att inte längre är bara kommuner, regioner och företag som tycker att det här är viktigt. Det här är ett bevis på att staten säger att "vi kanske måste börja titta på det här".

Trafikverket har nu startat en så kallad åtgärdsvalstudie där man ska ge olika förslag på hur förbindelserna mellan huvudstäderna blir bättre, det kan också handla om bättre vägar eller flyg, inte bara tåg. Jan Lindgren är utredningsledare på Trafikverket.

– Det vi gör är att vi lägger de här åtgärdsförslagen i en bank, och sen får vi jobba vidare med dem. Det är ett tidigt skede, sen jobbar man för att finansiera förslagen, säger Jan Lindgren, Trafikverket.

Restiden mellan Oslo och Stockholm har mycket kommit i fokus, men Handelskammaren i Mälardalen tänker också på tillförlitligheten. Man har frågat företag i området om deras behov och då är punktligheten viktig.

– Det är faktiskt så att hälften av de 600 företag som svarat på en enkät vi skickat ut uppger att de har missat en affär för att tåget inte har kommit i tid eller varit inställt. Det här gör ju att man inte vågar använda tåg, det säger Jenny Emerén, VD för Handelskammaren Mälardalen.

Jonas Karlsson, VD för Oslo-Stockholm 2.55 håller med om att det behöver jobbas med kvalitet på resandet och inte bara hastigheten.

– Det är väldigt uppenbart att man måste kunna lita på att man kommer fram. Det finns ju jättestora brister. Jag håller helt med det som Handelskammaren säger, menar Jonas Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".