Artillerisystemet Archer i Karlskoga.
Artillerisystemet Archer. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio.

Karlskoga vinnare i regeringens försvarsbudget

"Det är viktigt för produktionen i Karlskoga"
0:57 min

I dag besökte försvarsminister Peter Hultqvist (S), Karlskoga och berättade att regeringen köper 24 Archer-artilleripjäser, som Norge tidigare beställt.

Försvarsminister Peter Hultqvist var i dag i Karlskoga för att presentera satsningen på försvaret i regeringens budget inför 2017.

Vi köper 12 pjäser direkt

Och han berättade att försvaret får extra pengar för att kunna fullfölja köpet av artillerisystemet Archer som tillverkas på BAE Systems Bofors i Karlskoga.

Det är inget som ökar den operativa förmågan

– Vi köper 12 pjäser direkt, och 12 är avsedda för försäljning, och det handlar totalt om 900 miljoner som vi nu tillför, säger Peter Hultqvist (S).

Regeringen köper alltså 24 pjäser som Norge skulle köpt men inte köper.

Men satsningen får direkt kritik från Officersförbundet, som organiserar 13 500 medlemmar.

– Att regeringen i höständringsbudgeten för 2016 beslutar att köpa tolv av de Archer-haubitsar, är inget som ökar den operativa förmågan, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Officersförbundet anser att då inga pengar ges till att sätta pjäserna i aktiva förband, utan pjäserna kommer att placeras i förbandsreserven, så gör de ingen större nytta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".