Margareta Borg, förstelärare, Örebro kommun
Margareta Borg, förvaltningschef för grundskolan i Örebro kommun. Foto: Isabelle Strengbom/Sveriges Radio.

Örebro och Lindesberg vill göra sina förstelärare fasta

Örebro kommun: "Det blir mer stabilt så"
1:24 min

Örebro kommun överväger nu att göra om sina förstelärartjänster, från tillfälliga förordnanden till permanenta tjänster. Även i Lindesberg gör man samma förändring.

Som vi rapporterat tidigare är det i nuläget bara tre av länets 12 kommuner som valt att göra sina förstelärartjänster fasta. Därmed har man också bakat in den extra höga lönen på minst 5 000 kronor i den ordinarie lönen. 

Det visar en kartläggning som P4 Örebro har gjort.

Men nu berättar Örebro kommun att det pågår förhandlingar för att göra om de tillfälliga uppdragen som förstelärarna har till permanenta förstelärartjänster, med den högre lönen säkrad.

– Det blir mer stabilt och man får ett annat mandat i sin roll, förklarar Margareta Borg, förvaltningschefen för grundskolan i Örebro kommun.

– Vi har så många olika delar i skolan, vad det gäller lönen, som är lite tillfälliga och som kan kännas lite röriga, så kan vi stabilisera det här skulle det vara bra, säger hon.

Men så har det inte alltid låtit i Örebro kommun.

Vi vill undvika oro och bygga långsiktigt med de bästa pedagogerna som stomme.

Precis som i övriga länet, där majoriteten av kommunerna har sina förstelärare på tidsbegränsade kontrakt, har Örebro valt tillfälliga kontrakt. Utbetalningen av den extra höga lönen har då också legat om ett temporärt tillägg, ett år i taget.

Det är först efter påstötningar från Lärarförbundet, som Örebro kommun nu kan tänka sig att ändra på upplägget och göra det tryggare för de drygt 200 förstelärare man har anställda.

I Lindesberg har man redan klubbat igenom den här förändringen. Där kommer kommunens 37 förstelärare från och med första november att få sina tjänster och högre löner permanentade.

– Vi vill undvika oro och bygga långsiktigt med de bästa pedagogerna som stomme, säger Henrik Arenvang, förvaltningschef i Lindesberg.

Liknande ambitioner finns i Örebro, men där återstår en del arbete, förklarar Margareta Borg.

– Vi är inte färdiga där, utan har diskussioner på arbetsgivarsidan och tillsammans med de fackliga organisationerna. Men vi överväger ju då om vi ska permanenta, och det är det som vi funderar fram och tillbaka på.

Och när tror du att ni kan vara färdiga?

– Jag tror att vi kommer att vara klara om några veckor, avslutar Margareta Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".