spdae6e8 händer äldrevård äldreboende pensionär hemtjänst
Väntande äldre ska få snabbare hjälp från personal när Örebro kommun inför nyckelfri hemtjänst. Foto: HASSE HOLMBERG

Örebros äldre ska få snabbare hjälp

"Dörrarna i hemvården får en ny låsteknik"
0:38 min

Med effektivare låsrutiner, med så kallad nyckelfri hemtjänst, ska personalen få mer tid att hjälpa äldre i ny satsning.

Den politiska majoriteten i Örebro kommun med S, KD, och C, kommer att satsa 200 miljoner kronor under dom kommande de två åren på att effektivisera välfärdsarbetet i kommunen.

Medarbetarna kommer att spara tid och energi

En av de mer konkreta satsningarna i paketet är nyckelfri hemtjänst.

3 300 dörrar kommer att få en ny teknik som innebär att personalen inom hemtjänsten inte behöver fara och hämta nycklar över hela stan, utan kan sköta öppningen med mobilen.

– Medarbetarna kommer att spara tid och energi, säger Kenneth Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Örebro.

Allt som går från onödiga projekt och samhällsbygge till välfärden är välkommet

Satsningen på nyckelfri hemtjänst kostar 3,7 miljoner kronor och blir verklighet under 2017.

Karolina Wallström (L), välkomnar allt som för pengar till välfärden.

– Allt som går från onödiga projekt och samhällsbygge till välfärden är välkommet, men det här förslaget ser lite rörligt och oklart ut, som gör mig inte trygg, säger hon.

En bakgrund till den nyckelfria hemtjänsten är att flera äldre har fått vänta för länge på hjälp när de larmat hemtjänsten i Örebro.

För några veckor sedan rapporterade P4 Örebro att efter att bristerna anmälts till Inspektionen för vård och omsorg så vill nu programnämnd Social välfärd förstärka den så kallade larmgruppen med några anställda då det finns behov.

Enligt Örebro kommun är nyckelhantering är ett problem som fördröjer hjälpen till de äldre. När nyckelfri hemtjänst införs kommer det gå snabbare, enligt företrädare för Örebro kommun.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".