telefon taxi taxibilar
Foto: Sveriges Radio

Lämnade ut taxichaufförs nummer efter dödsfall - kritiseras

Taxibolaget: Han tyckte det var obehagligt att prata med den anhöriga
1:27 min

En kvinna avled efter en sjukresa med taxi från sjukhuset till hemmet i Örebro. Taxibolaget kritiserar nu Länstrafiken som lämnade ut taxichaufförens telefonnummer till kvinnans son.

– Han själv tyckte det var obehagligt att prata med den anhöriga. Han ska inte stå till svars för den här händelsen, säger Stefan Pettersson, regionansvarig för Taxi kurir Örebro.

– Likväl som vi ska ha ordning på våra rutiner ska länstrafiken ha ordning på sina rutiner och här har ett misstag begåtts.

Avled efter taxiresan från sjukhuset

Kvinnan kördes från sjukhuset och när kvinnan kom ur taxin avled hon och de anhöriga ville veta vad som hänt.

Att Länstrafiken sedan gav telefonnumret till chauffören som körde kvinnan till de anhöriga är något som Taxi kurir ser allvarligt på.

Fel att ge ut numret 

Stefan Petterson regionansvarig för taxi kurir menar att chaufförens ansvar är att köra personen från A till B och att situationen kan bli värre om de anhöriga får prata direkt med den som kört.

– Många förare vet ju inte hur detta ska gå till, man ställer upp och pratar för att vara snäll men det kan bli fel. Det kan ju vara en anhörig som ifrågasätter hans agerande och det ska inte han stå till svars det ska ske mellan oss och Länstrafiken, säger Stefan Pettersson.

Länstrafiken har brustit i sina rutiner

Marcus Österdahl från Länstrafiken, som ansvarar för sjuktransporter, säger att meningen var att hjälpa men beklagar situationen. Efter händelsen har Länstrafiken sett över sina rutiner.

– Det är jätteolyckligt, vi har ju i det här fallet brustit i våra interna rutiner, säger Marcus Österdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".