Lennart Bondeson (KD), Kenneth Nilsson (S) och Lars Johansson (C)
Lennart Bondeson (KD), Kenneth Nilsson (S) och Lars Johansson (C). Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio.

De här skolorna vill Örebros politiker satsa på

Kommunalråd (S): Vi kan inte satsa lika mycket framöver
0:40 min

Skolorna står i fokus när Örebros styre med S, C och KD i dag presenterar sin budget. Men M saknar satsningarna på jobben.

I dag presenterade Örebros styrande partiet Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vad de vill satsa på i budgeten för 2017.

Som väntat står nya skolor och renoveringar av gamla i centrum. Men också satsningar på äldrevård och tunneln under tågspåret längs Rudbecksgatan/Hertig Karls allé.

Ingenstans i budgeten står det vad de vill göra för att få fler människor i arbete

Men Moderaterna är kritiska till satsningarna, och saknar satsningar på jobb.

– Ingenstans i budgeten står det vad de vill göra för att få fler människor i arbete, säger Anders Åhrlin, gruppledare för Nya Moderaterna i Örebro.

Moderaternas Anders Åhrlin tycker att budgeten är en bidragsbudget som saknar satsningar på hur fler ska komma i arbete.

Höjda taxor för mat och omsorg är något som vi verkligen vill undvika

Vänsterpartiets Murad Artin är kritisk till att budgeten innehåller avgiftshöjningar inom omsorgen.

– Enligt signalerna för nästa är är det dags för de äldre och funktionsnedsatta att få betala nu. Höjda taxor för mat och omsorg är något som vi verkligen vill undvika, säger Murad Artin (V).

Miljöpartiet välkomnar satsningar på naturturism och gröna näringar, men saknar avgörande förslag kring trafik och byggande för en mer hållbar utveckling av Örebro.

Här är de största satsningarna i Örebro nästa år

Nybyggda skolor i Södra Ladugårdsängen och Tybblelund. Skolorna som om/renoveras är: Eklundaskolan, Norrbyskolan och Gumaeliusskolan.

97 nya äldreboendeplatser; etapp två i Trädgårdarna vid Boglundsängen. 25 nya platser. 72 platser på nytt boende i Karlslund.

Mellringes IP är nästa plan får konstgräs.

Hagatunneln längs Rudbecksgatan/Hertig Karls allé under tågspåret renoveras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".