Veterinär och katt.
Alltfler veterinärer känner sig hotade på jobbet. Foto: Martina Svensson/Sveriges Radio.

Veterinärer ny grupp som ber om skyddade personuppgifter

"Vissa uppdrag har blivit svårare att utföra"
1:11 min

Veterinärer är en yrkeskategori som på senare år börjat dyka upp bland personer som fått skyddade personuppgifter.

Det är uppgifter från Skatteverket som gör gällande att veterinärer börjat dyka upp bland yrkesutövare som känner sig så allvarligt hotade att det behövt skyddade personuppgifter.

– Det är tuffare för vissa yrkeskategorier att utöva sitt yrke och samtidigt kunna få vara ifred på fritiden från dem som de har fattat beslut om. Det förklarar Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare inom folkbokföring på Skatteverket.

– Länsveterinärer är en grupp som sticker ut, men det finns också de inom rättsvårdande myndigheter och andra yrkeskategorier som tidigare inte var utsatta.

Det har blivit tuffare för vissa yrkeskategorier att utöva sitt yrke och samtidigt få vara ifred på fritiden från dem som de har fattat beslut om.

Att just länsveterinärer börjat dyka upp som en yrkesgrupp bland de som söker skyddade personuppgifter, tror Ingegerd Widell beror på att det numera är de som sköter djurskyddet i Sverige.

Det är de som åker ut till djurägare och ibland tvingas fatta svåra beslut som har med djurhållning att göra; omhändertaganden, avlivningar eller stängning av gårdar.

Men det beror också på att samhällsklimatet har hårdnat. Det är helt enkelt fler personer idag, än tidigare, som har svårt att skilja på sak och person när ett myndighetsbeslut går emot dem, menar hon. Och det gäller inte bara länsveterinärer.

– Man kunde ju se här för ett par år sen när åklagaren nere i Malmö fick sin ytterdörr hemma söndersprängd.

– Alltså det har säkert varit tufft att jobba inom olika yrken, men det kanske inte har varit så att man har blivit trakasserad på fritiden, avslutar Ingegerd Widell på Skatteverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".