Sveriges veterinärförbunds informationschef Johan Beck-Friis
1 av 2
Johan Beck-Friis, informationschef på Veterinärförbundet. Foto: Sveriges Veterinärförbund.
sdlsx7096b3 DELBAR veterinär
2 av 2
Alltmer av veterinärernas tid går åt till att lösa konflikter med djurägare, istället för att ta hand om djuren. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT.

Veterinärförbundet: Hoten har blivit värre - nu krävs åtgärder

"Vi måste göra mer för att öka tryggheten"
2:09 min

Sveriges Veterinärförbund kartlägger den allt tuffare arbetsmiljön för veterinärer, som bland annat lett till att fler lever med skyddade personuppgifter.

Skälet är en allt tuffare arbetsmiljö där hot, trakasserier och drev på sociala medier är vanliga. Detta enligt Skatteverket.

– Det handlar om personer som inte kan skilja på sak och person, ärende och handläggare, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Framförallt är det veterinärer som jobbar åt länsstyrelser, Jordbruksverket och Livsmedelsverket som i sin myndighetsutövning ibland tvingas ta obekväma beslut, som gör människor upprörda.

Läget bekräftas av veterinär Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund. Där gjorde man för två år sedan en enkätundersökning som gav en skrämmande bild, säger han.

– Ungefär 45 procent av de som svarade hade upplevt någon eller flera hotsituationer, och det var just i myndighetsfunktion, berättar Johan Beck-Friis.

På senare tid har även andra veterinärer börjat utsättas för hot, säger han.

Det är ett misslyckande att de som utsatts för kontroll inte accepterar resultaten utan slår tillbaka på veterinärer och deras familjer.

– Facebook och sociala medier utsätter också veterinärer som jobbar kliniskt för en ny hotbild. Det blir lätt drev på sociala medier, som resulterar i hot och skadegörelse i verkligheten, säger han. 

Johan Beck-Friis berättar att han känner flera personer som blivit hotade och att hoten blivit fler och värre. I ett fall fick det förödande konsekvenser, säger han.

– Det var en djurägare som var missnöjd med en behandling, och byggde upp en hatkampanj på Facebook där veterinären inte fick komma till tals.

– Det resulterade till slut i att någon tog lagen i egna händer och veterinären fick sin klinik vandaliserad, fönstren sönderslagna och fasaderna nerklottrade, berättar Johan Beck-Friis.

Efter enkätundersökningen tog Veterinärförbundet kontakt med arbetsgivarna, vilket resulterade i att de började ansöka om skyddade personuppgifter för vissa utsatta veterinärer.

– Så det vi ser idag i statistiken kan faktiskt vara ett resultat av det vi tog initiativ till för två år sedan, menar han.

Han ser mycket allvarligt på läget och menar att det måste göras mer för att öka tryggheten för veterinärer.

– Vi har ett kollegialt nätverk för utsatta kollegor som man kan ringa till och få stöd och råd. Därutöver har vi ett projekt där vi ytterligare ska kartlägga problematiken och se vad vi kan göra från förbund och arbetsgivare för att förbättra situationen för de som drabbas.

– Det är ett misslyckande i samhället, att de som utsatts för kontroll inte accepterar resultaten utan slår tillbaka på det här olagliga sättet, som kan förstöra livet för veterinärer och deras familjer, säger Johan Beck-Friis.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".