Ett fullt kylskåp
Kylskåpen kan bli dyrare med nytt skatteförslag. Foto: Pernilla Wadebäck/Sveriges Radio.

Elon i Örebro hotar att flytta efter nytt skatteförslag

1:00 min

Över 130 jobb i Örebro kan hotas när regeringen planerar att höja skatten på vitvaror, som tvätt- och diskmaskiner. Det befarar vd Christer Larsson för Elon, som har huvudkontor i Örebro.

Det handlar om att Regeringen vill införa en så kallad kemikalieskatt på vitvaror, såsom tvätt- och diskmaskiner med mera. Syftet med skatten är att styra bort vitvaror som innehåller skadliga ämnen som inte bör finnas nära människor, enligt förslaget.

Den nya skatten är ett slag mot de svenska företagen

Det här innebär att om du köper ett kylskåp belagt med kemikalieskatt från till exempel Elon i Örebro så blir det cirka 400 kronor dyrare. Och det är något som just vd Christer Larsson, för Elon, med huvudkontor i Örebro och 132 anställda, reagerat kraftigt på.

– Den nya skatten är ett slag mot de svenska företagen. Vi har en fullständigt snedvriden konkurrens om budgetförslaget går igenom, och det gör det troligtvis, säger Christer Larsson.

Det som vitvarubranschen är rädd för är att fler kommer köpa sina vitvaror på nätet och på så sätt runda skatten, som alltså bara införs i Sverige. Men enligt förslaget till kemikalieskatt så är det bara en knapp halv procent som kommer att flytta över till e-handel.

På sikt får vi se om vi ska flytta från Örebro eller inte

Och i en mejlkommentar till P4 Örebro skriver konsumentminister Per Bolund (MP):

En giftfri vardag är en av de viktigaste miljöfrågorna och för att uppnå det behöver det bli dyrare att använda farliga ämnen."

Men enligt företrädare för Elon så kommer skatten inte ge annan effekt än att kunderna flyr svenska försäljare, eftersom den svenska marknaden är för liten för att tillverkare ska bry sig om att utveckla miljövänligare vitvaror.

– På sikt om det skulle vara helt mörkt så får vi se om vi ska flytta från Örebro eller inte. Det här borde tas på Europanivå i stället, men sätter de svenska företagen riktigt i klistret, säger Elons vd Christer Larsson.

Regeringen vill införa en kemikalieskatt på:

Spisar, mikrovågsugnar
Kylskåp, frysskåp, diskmaskiner,

Tvättmaskiner, torktumlare
Datorer, läsplattor,

Dammsugare, mobiltelefoner, telefoner,
Routrar, trådlösa nätverk,
Cd-spelare, dvd-spelare
Radioapparater, tv-apparater
Dataskärmar samt spelkonsoler.

Skatten ska enligt förslaget vara åtta kronor per kilo vara för
vitvaror och 120 kronor per kilo vara för övrig elektronik. Det maximala skattebeloppet ska vara 320 kronor per vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista