SD facebook inlägg Sigvard Blixt Örebro Sverigedemokraterna
Facebookposten som Sigvard Blixt kommenterat. Foto: Kollage av Sveriges Radio / Janerik Henriksson/TT

SD-politiker i Örebro får kritik för uttalande om att ta till vapen

Lennart Bondesson (KD): Jag tycker det är förfärligt
1:19 min

Sigvard Blixt (SD), fullmäktigeledamot i Örebro, har i en kommentar på Facebook uttryckt att han vill ta till vapen mot islamister. Uttalandet har skapat starka reaktioner.

Sigvard Blixt har även kritiserats för ett brev till Svenska kyrkan. Han ifrågasätts nu av det egna partiet men även av andra.

– Jag tycker det är förfärligt av en fullmäktigeledamot och ett parti som sitter i fullmäktige att uttrycka det på det sättet. Jag tycker inte man är lämplig att vara företrädare i fullmäktige med de åsikterna, säger Lennart Bondesson (KD).

Det ser inte alls bra ut

Det är på ett inlägg i Facebookgruppen "Sverigedemokratiskt forum som är öppet för alla! Välkommen in i värmen!" som Sigvard Blixt (SD) skrev sin kritiserade kommentar. 

Inlägget som Blixt kommenterade såg ut så här:

"Beväpna er svennar:). Blir nog snart inbördeskrig här tyvärr. Jävla islamister."

Sigvard Blixt svarar på inlägget och skriver:

"Redan gjort!"

Sigvard Blixt har även fått kritik för ett brev där han går emot Svenska kyrkans samverkan med muslimska föreningar.

SD:s distriktsordförande Per Söderlund ser allvarligt på det som hänt och han säger att frågan kommer att utredas internt.

– Det ser inte alls bra ut när våra förtroendevalda skriver sådana här saker och det är något vi jobbar med hela tiden, att få folk att inte skriva sådana här saker och att uttrycka sig korrekt.

– Det är en intern process och vi får utreda detta, det är något som styrelsen får ta tag i, säger Per Söderlund.

Sigvard Blixt själv säger till P4 Örebro att "som läget är nu kan man inte räkna med polisens beskydd" samt att "Partiet förbjuder inte sina medlemmar att ha vapenlicens och att försvara sin familj". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".