Dan-Åke Moberg ordförande för Indianerna
Dan-Åke Moberg ordförande för Indianerna Foto: Collage: Sveriges Radio.

Oenighet i speedway-Sverige - Dan-Åke Moberg hoppar av

Därför lämnar speedway-bossen
0:36 min

Dan-Åke Moberg, stridbar ordförande för speedwayklubben Indianerna, lämnar sitt uppdrag som ordförande för ESS, Elitserieföreningen Speedway.

Huvudorsaken till Mobergs avhopp är att speedwayklubbarna vid ett möte i dag tisdag, beslutade att stå fast vid att det bara krävs två svenska förare i lagen nästa säsong, mot tre förare som gällt tidigare.

Moberg vill inte gå in på hur röstningen var, men att det råder oenighet om regeln, som försvårar för unga svenska förare att få en styrning i den svenska Elitserien, är helt klart.

På en direkt fråga till Dan-Åke Moberg om det var ett demokratiskt majoritetsbeslut, så säger Moberg till Radiosporten:

– Så kan vi väl kalla det.

Det var när Lejonen hotade att hoppa av Elitserien om det fortsatt skulle krävas tre svenskar, som beslutet togs. Klubbarna var rädda för att gå miste om ett TV-avtal där det krävs att det ska vara åtta klubbar i serien. Beslutet var omstritt, men klubbarna böjde sig för Lejonens krav.

Samtidigt riskerar Elitserien att det ändå bara blir sju klubbar nästa år, eftersom Indianernas ekonomi är i spillror med skulder till främst förarna på cirka två miljoner.

Tidigare blev det klart att Västervik, som kvalificerat sig för nästa års Elitserie men som hoppade av av kostnadsskäl, ersätts av Smederna från Eskilstuna. Smederna som egentligen trillade ur serien i höstas, men som fick en friplats till kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".