Johan Dalman, biskop, Strängnäs stift
Johan Dalman är biskop i Strängnäs stift. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Biskopen om fullmäktigeledamotens kritik mot muslimskt samarbete

"Det stärker min kristna identitet"
2:39 min

I ett mejl adresserat Svenska kyrkan kritiserar kommunfullmäktigeledamoten Sigvard Blixt (SD) kyrkans samarbete med muslimska föreningar.

I mejlet, som P4 Örebro fått ta del av, uttrycker Sigvard Blixt (SD) kritik mot Svenska kyrkan lokalt. Sigvard Blixt sitter bland annat som ledamot  i Örebros kommunfullmäktige.

I mejlet skriver han bland annat att muslimer är fiender till alla oliktänkande, däribland kristna. Därför, menar Sigvard Blixt, borde kyrkans samarbete med muslimska församlingar upphöra.

Under en biskopsvisitation i Tegelhuset i Odensbacken kommenterar biskopen för Strängnäs stift, Johan Dalman, kritiken.
– En av de kristna värderingarna är ju att man ska samarbeta med alla människor av god vilja. Vi behöver inte ett samhälle som är mer konfliktorienterat.

Försvagar man inte den kristna identiteten om man samarbetar med andra religioner?
– Tvärtom. Om man samarbetar med någon måste man vara trygg i sin egen identitet. Samarbete stärker min kristna identitet och jag blir tydligare i mina kristna rötter, säger Johan Dalman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".