Presskonferens med Therese Johaug om dopningen
Therese menar att hon fick i sig den anabola steroiden genom en salva för läpparna. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Idrottaren är själv ansvarig vid dopning menar Mats Dahlberg i sin krönika

"Det hjälper inte att läkaren bedyrar att det var han"
2:23 min

Misstagsdopning är inte förmildrande, det säger Mats Dahlberg apropå att Therese Johaug åkt fast för dopning.  

"The times they are a-changing" skaldade Bob Dylan 1964 när första utgåvan av skivan kom. Nu har han fått Nobelpriset i litteratur.

Och visst har tiderna förändrats. Särskilt för skiddrottningen Therese Johaug när det blev officiellt att hon åkt fast för dopning. Dessutom med ett preparat klassat som en anabol steroid och där hälften av dem som tidigare åkt dit med substansen i kroppen blivit avstängda mer än två år.

Nu hoppas jag att Johaug slipper en sån lång avstängning. Jag litar på Johaug och på hennes tårar när hon ställde upp på presskonferens.

Problemet är att misstagsdopning inte är förmildrande. Fråga hockeyspelaren som hade tagit efedrin för hosta eller handbollsspelaren som tvättat håret med något som sögs upp av kroppen.

I Johaugs fall var det en smörja hon använde på läpparna som blivit såriga av hög höjd och mycket sol. Och som hamnade i kroppen.

Det hjälper inte att läkaren bedyrar att det var han som gett henne salvan. Han kan avgå hur många gånger som helst – i slutänden är det den aktiva som är ansvarig för kost, dryck, salvor, mediciner eller shampoo.

Det blir inte bättre av att Norge under sommaren och hösten haft en historia av astmamediciner i parti och minut. Vanligt Ventolin som kanske dina barn eller barn-barn använder för att kunna andas lättare under främst vissa väderleksförhållanden.

Men där gäller det att kolla upp vad som gäller för såväl föräldrar som idrottsledare. Jag vet, både i rollen som förälder och idrottsledare. När någon använde astmamedicin så kollade jag självklart upp regelverket för att vara säker.

Det här kommer att kasta en lång skugga över det norska skidlandslaget. Två av dom största stjärnorna har åkt dit för dopning under några få månader.

Hade det varit gamla öst hade vi krävt kollektiva bestraffningar. Vilket förstås är fel, för man är oskyldig tills motsatsen har bevisats.

Nu har Therese Johaug bevisligen haft ett förbjudet preparat i sin fågelspäda kropp som - förutom en anabol steroid - innehåller massor av muskler, ett starkt hjärta, högpresterande lungor och på toppen av allt en vinnarskalle utan dess like.

Den vinnarskallen lär hon behöva nu. För att kämpa för sin heder. För att överleva den avstängning som är att vänta. Och för att komma tillbaka och visa att det inte var en anabol steroid som var avgörande för hennes framgångar.

Hon har självklart testats massor av gånger tidigare och då bevisligen varit ren. Men "the times they are a-changing".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".