André Cedergren
André Cedergren var med och räddade livet på Lars. Foto: Privat.

André var med och räddade livet på Lottas man

André Cedergren: Jag är instruktör i hjärt- och lungräddning
2:22 min

När Lottas man Lars föll ner livlös och hjärtat slutade slå, så var André Cedergren en av dem som räddade livet på Lars. 

Det var när André Cedergren och hans sällskap var i färd med att plocka ihop sakerna som skulle tas med till loppiset, som han hörde en kvinna stå och skrika.

– Framför henne låg en man på marken, och två stycken som har börjat göra hjärt- och lungräddning. Och väldigt, väldigt fort så kommer även en kvinna fram med ett munskydd, berättar André Cedergren när P4 Örebro pratar med honom. 

De två männen turades om att göra hjärtkompressioner och André gjorde inblåsning för att Lars skulle få syre.

Att André så rådigt ingrep i händelsen har han troligen sin fleråriga kunskap i hjärt- och lungräddning att tacka för: 

– Det är väl egentligen för att jag är instruktör. Jag jobbar på Ikea och instruerar personalen så att de kan hjärt- och lungräddning på både vuxna och barn.

Han har fått chans att öva många gånger, men händelsen i lördags var första gången i skarpt läge. Och gav ett slags kvitto på hur han reagerar i verkligheten.

– Ja, att öva är ju en sak, men man vet inte hur man kommer bete sig när det väl blir skarpt läge. Men det kändes ändå som man hade lugnet under kontroll och åtminstone kunde tänka klart som man hoppas att man kan göra egentligen.  


Här nedan kan du läsa mer om den mirakulösa räddningen av Lottas man Lars.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".