Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fackliga representanten Susanne Bengtsson och skyddsombudet Anne Hansson på Migrationsverket i Örebro.
Fackliga representanten Susanne Bengtsson och skyddsombudet Anne Hansson på Migrationsverket i Örebro. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

Migrationsverket brister i rapportering om hot och våld

Facket: Det är upp till arbetsgivaren att se till att vi kan jobba tryggt
1:39 min

Personal på Migrationsverket utsätts för hot på arbetet. Men trots att över 40 incidenter har inträffat i Örebro län i år så har ingen händelse anmälts vidare till Arbetsmiljöverket.

Migrationsverkets personal i Örebro län har hittills i år rapporterat om 44 incidenter. Av dem är 19 direkta hot mot anställda. Arbetsgivare är skyldiga att anmäla allvarligare tillbud, som till exempel dödshot eller hot om våld mot person. Men trots det så är inte ett enda fall i länet anmält.

– Det är inte de asylsökande som är problemet, säger arbetsmiljöombudet Anne Hansson.

Hon menar att problemet är att arbetsgivaren inte tar det på allvar när anställda blir hotade.

Susanne Bengtsson, som är styrelseledamot för fackförbundet ST i regionen, är starkt kritisk till hur Migrationsverket behandlar sina anställda.

– Alla hot ska tas på allvar, och man undrar ju vilken ställning arbetsgivaren har tagit i de här fallen när händelserna inte skickas vidare, säger hon.

Migrationsverket har en nolltolerans mot hot och våld. Susanne Bengtsson menar att facket i det avseendet kan kräva mer av arbetsgivaren.

– Vi ska inte acceptera sådant här, och då är det upp till arbetsgivaren att se till så att vi kan jobba tryggt.

Magnus Önnestig som är sektionschef på migrationsverket i Region säger att Migrationsverket till och med har fått beröm.

– I början av sommaren hade vi ett möte med Arbetsmiljöverket, och då fick vi snarare beröm än kritik. Men om det är så att vi har något att rapportera ska vi givetvis göra det.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".