Huvudcykelstråk
Huvudcykelstråken målas om i Örebro. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Orange väglinje ska bort från huvudcykelstråk i Örebro

Kommunen: Tydligare med vit linjemålning
1:15 min

Alla Örebro kommuns huvudcykelstråk kommer att målas om. Det är en av väglinjerna som inte får vara orange längre.

Arbetet pågår för fullt att fräsa bort den orangemålade linje som kan ställa till det i trafiken och som istället ska målas vit.

– Det ska bli tydligare för alla som samsas på gång och cykelbanorna i stan och att det ska bli mer synligt för gångare och cyklister, säger Håkan Blaxmo, trafikingenjör på Örebro kommun.

Att man byter ut till vitt är också i linje med vilka regler som gäller i vägmärkesförordningen.

De orangemålade huvudcykelbanorna har funnits sedan några år tillbaka, ett koncept hämtat från Danmark som har "cykelmotorvägar".

Under åren som gått, framförallt i början när de orangemålade vägsträcken kom på plats, har det varit en och annan som inte haft riktigt koll på vilka trafikregler som gäller på stråken.

– Det kan ha varit ett missförstånd från början där man kan ha trott att linjen i orange färg gett cyklister någon fördel i trafiken, men så är det inte. Den visar bara på att det är ett huvudcykelstråk, inget annat, förklarar Håkan Blaxmo, trafikingenjör på Örebro kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".