Predikstol, från norra Tyskland, Segersjö Gårdskyrka.
Koret i den nybyggda kyrkan i Segersjö. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Kyrkoherde positiv till egenbyggda kyrkan i Segersjö

Kyrkoherde: Det låter spännande tycker jag!
4:05 min

Kyrkoherde Mikael Schmidt i Lännäs ser inga problem med Segersjö gårdskyrka som byggts utanför Svenska kyrkans regi. Istället hoppas han på samverkan.

Mikael Schmidt ser inte den nybyggda kyrkan som en konkurrent.

– Vi har ju jättemånga kyrkor och samfund i så fall, runtomkring, sen långliga tider som samverkar. Det här är ju ingenting nytt för oss ur den synvinkeln, säger Mikael Schmidt, kyrkoherde i Lännäs. 

Segersjö gårdskyrka har knutit till sig en pensionerad präst som tidigare jobbat i Svenska kyrkan som kommer kunna utföra kyrkliga handlingar som vigsel, dop, begravning och konfirmation. 

Där har Mikael Schmidt, i egenskap av kyrkoherde i området, en roll. För om en präst i Svenska kyrkan ska utföra en kyrklig handling inom pastoratets område så finns det formalia som ska följas.

– Då ska det ske ett utbyte av blanketter. Det noteras i den församling där handlingen utförs att den har utförts, säger Mikael Schmidt.

Jag ser inte överhuvudtaget att det ska vara några bekymmer

Enligt kyrkoherde Mikael Schmidt så finns det ingen större risk att det kommer ske sammanblandningar mellan Segersjö gårdskyrka och Svenska kyrkan på orten. 

Han tror det mest kommer vara människor utifrån som tycker det är fint i trakten som kommer söka sig till gårdskyrkan. 

– Jag ser inte överhuvudtaget att det ska vara några bekymmer, snarare tvärtom. Att vi får ett ställe till där det sker positiva saker, säger Mikael Schmidt. 

Det finns, enligt Robert Montgomery-Cederhielm, en kommersiell tanke bakom kyrkobygget. Något som han menar att Svenska kyrkan reagerat kraftigt mot.

Men kommersialisering av att hyra ut en vigsellokal är inget problem, anser Mikael Schmidt. Det är ingen skillnad mot att till exempel hyra in sig på slottet i Örebro för en vigsel, menar han.

Däremot får själva kyrkohandlingen inte kommersialiseras. 

– Det har kyrkomötet bestämt. Det är därför som jag i min egenskap ska finnas med på ett hörn med det här blanketteriet och så, säger Mikael Schmidt och fortsätter:

– Sen är det ju så att en medlem i Svenska kyrkan kan ju alltid påräkna sig att få vara i en kyrka som är Svenska kyrkans kyrka, om vi säger så, utan avgift!

Generellt så tycker Mikael Schmidt att idén med att kyrkan ska bli en mötesplats är spännande och är inte främmande för att samarbeta med Segersjö gårdskyrka i framtiden.

– Vi ser tiden ann. Vi ska inte söka problem i det här utan tvärt om vi ska söka möjligheter tycker jag!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".