Chris-Lennart Lindahl övervakas på nätterna
1 av 2
Chris-Lennart Lindahl övervakas på nätterna Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.
Tillsyn via kamera. Foto: Linda Zinderland/Sveriges Radio
2 av 2
Tillsyn via kamera blir allt vanligare. Foto: Linda Zinderland/Sveriges Radio

Allt fler kameror filmar äldre på natten

Socialchef: Tekniken ska vara till nytta inom vården
1:31 min

Flera kommuner i länet satsar nu på nattkamera inom hemtjänsten. Äldrevården i Nora har testat att installera kameror hos brukare.

Kamerorna ska ses som ett alternativ till nattliga tillsynsbesök av personal från hemtjänsten. 

Tommy Henningsson är socialchef i Nora kommun, som tänker gå vidare med nattkamerorna.

– Vi har prövat nattkamera kopplat till vård i det egna hemmet och på särskilt boende, med positivt resultat. Vi har sagt att det här behöver komma in i vår välfärdsteknologiplan. Den handlar om att hitta teknik i vården som är både till brukarnytta och verksamhetsnytta.

Socialchef Tommy Henningsson i Nora kommun tycker att nattkamerorna fyller sin funktion. Det tycker också enhetschef Annemarie Kosmowski i Lekebergs kommun, som provat nattkameror i ett par år.

Flera andra kommuner i länet är också igång, eller i startgroparna.

Kommunerna är noga med att påpeka att kamerorna bara sätts upp om brukaren är med på det.

Socialchef Tommy Henningsson i Nora pratar om välfärdsteknologi. Teknik som ska underlätta både för brukare och vårdpersonal. Det handlar inte bara om nattkameror.

– Tekniken hjälper oss att veta när en person stiger upp ur sängen, är uppe och går på nätterna eller går ut i korridoren, via dörrlarm. Vi vill att ljuset ska tändas om personen går upp, eftersom många fallolyckor sker på grund av att det är för mörkt i rummet, säger Tommy Henningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".