april
En inte så vanlig syn på de mindre orterna i Örebro län. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio

Därför byggs det få hyresrätter i Örebro län

"Problem för oss ute i landet"
1:23 min

Undrar du varför det byggs så få hyresrätter i länet utanför Örebro trots att det är bostadsbrist?

En viktig anledning är att fastigheterna får ett för lågt värde på papper den dag de är färdigbyggda, ofta är värdet då lägre än byggkostnaden, och den smällen vill man ju inte gärna ta.

Sven-Olof Axelsson är socialdemokrat och kommunalråd i Karlskoga och bekymrad över det här.

– Marknadsvärdet i en kommun som Karlskoga är kanske lägre än vad byggkostnaden är, och det är inte alla som kan ta den nedskrivningen direkt, menar Axelsson. 

I Karlskoga har man byggklar mark i attraktiva lägen, men både de privata fastighetsägarna och det kommunala bostadsbolaget tycker det är svårt att få ihop ekonomin när man måste skriva ner värdet på fastigheten direkt.

– De stora kommunerna som Stockholm och andra, när de har byggt färdigt är fastigheten kanske mer värd än när den byggdes. Det är ett problem för oss som finns ute i landet, påtalar Sven-Olof Axelsson (S).

Vad gör då statsmakten åt de här problemen? Johan Löfstrand är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och menar att man tittar på möjligheten att fastighetsägare ska få skriva ner värdet under fler år.

– Som lagstiftare kan man alltid göra någonting. Det stora problemet är att det också finns EU-lagstiftning som gör att det är problematiskt, menar Löfstrand.

Regeringen har också infört ett investeringsstöd för nya bostäder, nästan tre miljarder kronor nästa år.

– Det hoppas vi kommer göra att kalkylen i ganska många kommuner kommer att underlättas. Sen kommer det här stödet inte fungera i alla kommuner, men förhoppningsvis är det ett sätt, säger Johan Löfstand (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".