Ulf Hilding, kopparnätet, Telis
Ulf Hilding orolig över om han ska få bra täckning.

Boende i Ljusnarsberg oroliga när Telia tar bort kopparnätet

Ulf Hilding, boende i Kopparberg: Vänta med att släcka ner kopparnätet
1:14 min

Inom kort får boende i Ljusnarsbergs kommun sin telefoni via antingen fiber eller bredband.

Om drygt en månad släcker Telia ner kopparnäten i Ljusnarsbergs kommun. Detta kommer att förändra telefonin och bredbandsuppkopplingen för 133 hushåll.

– Alldeles för ofta är det så att vi som bor på landsbygden är de där 5 procenten som man inte tyckte var så viktiga och det känns inte så bra, säger Ulf Hilding från Kopparberg.

Vänta med att släcka ner kopparnätet

När kopparnäten släcks kommer vissa att få så kallat fibernät. Men de som inte får fibernät kommet få mobilt bredband vilket de boende som bor i det område där det blir mobilt bredband inte tycker är en fungerande lösning.

– Man borde vänta med att släcka ner kopparnätet tills dess att man justerat kapacitetsbristerna i mobiltelefonnätet i de här områdena, säger Ulf Hilding.

Telia menar att det är vanligt att en oro uppstår vid förändring. Men företaget menar att uppkopplingen kommer att bli den samma med det mobila bredbandet.

– Skulle det vara så att det är dålig signal hos någon så kommer vi komplettera utrustningen kostnadsfritt med en utomhusantenn där den mobila signalen förstärks, säger Roija Rafii, pressansvarig Telia.

Ulf Hilding sitter i kommunstyrelsen för Moderaterna, men säger att det är som privatperson och boende i Kopparberg som han agerar i den här frågan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".