Domaren Tobias Mattsson ger HIF:s Ardian Gashi ett gult kort i den allsvenska fotbollsmatch mellan Åtvidabergs FF och Helsingborgs IF på Kopparvallen i Åtvidaberg. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.
Gult kort. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.
Mats Dahlbergs sportkrönika

"En spännande tanke för den konservativa fotbollen"

"Få spelare drar inte på sig gula kort"
2:36 min

I den här veckans sportkrönika funderar Mats Dalhberg kring systemet med varningar och gula kort i fotboll.

Hösten är här, inte bara med gula löv utan också med de gula kortens konsekvenser. För det är när fotbollens serier ska avgöras som konsekvenserna av säsongens samlade gula kort blir som mest förödande.

Okej, för er som inte är insatta i fotbollens regelverk så ska jag förklara. Den som gör sig skyldig till något lite extra fult på en fotbollsplan kan få en varning, ett gult kort. När man fått tre gula kort under säsongen så blir man automatiskt avstängd nästa match.

Det är få spelare som inte drar på sig ett eller två gula under en säsong. Ganska många får också ett tredje. Och sedan finns det återfallsförbrytare typ Robert Åhman-Persson och Nordin Gerzic i ÖSK, som är uppe i tvåsiffrigt vad gäller gula kort.

Nyligen så var Patrick Walker bisittare i Radio Örebros webbsändning. När den erfarne tränaren fick veta hur många spelare som riskerade sitt tredje gula kort och därmed avstängning så kom han med en idé väl värd att fundera över.

Patrick tycker att man kan stryka varningar efter en viss tid. Det systemet lär förekomma i vissa seriesystem.

Ett gult kort är egentligen ungefär som en villkorlig dom i samhället i övrigt. Efter en viss tid så försvinner straffet om man sköter sig. Men en varning i premiären i början av april hänger kvar fram till sista omgångarna i slutet av oktober.

Säg att varningar stryks efter typ tio matcher. Då skulle fortfarande dom notoriska syndarna bli avstängda, medan spelarna som kanske lite oturligt fått varningar skulle klara sig.

Fotograf Nisse, som jag åkte många mil tillsammans med i bil till den alpina premiären i österrikiska Sölden, var inne på samma linje. Han tyckte dessutom att det är fel lag som premieras när det tredje gula kortet delas ut. För avstängningen påverkar ju inte den match där kortet delats ut i, utan omgången efter när den varnade spelaren är avstängd.

En diskussion mynnade ut i följande vilda idé:

Lag A och Lag B möts. Lag A har en spelare som är varningsbelastad, alltså har två varningar. Han drar på sig en tredje under matchen och blir alltså avstängd i nästa match, mot Lag C som blir laget som drar nytta av varningen.

Tänk om Lag B i stället fick chansen att bestämma om den tredje varningen skulle ge avstängning direkt. Alltså ut med spelaren i den pågående matchen. Visst, man får förstås ersätta spelaren med en från bänken, men så hade det ju blivit också i nästa match. Skulle tro att många lag valt den lösningen om det handlat om spelare typ Gerzic och Åhman-Persson.

Beslutet får inte ta mer än säg 30 sekunder när lagkaptenen och tränaren får fundera.

Det här kommer aldrig att bli verklighet i den konservativa fotbollen, men nog är tanken spännande.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".