Pappa med barn.
1 av 2
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Ann-Marie Begler, generaldirektör, GD, Försäkringskassan.
2 av 2
Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler besökte Örebro under torsdagen. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Kritik mot nya regler för underhållsstöd

Nya regler för underhållsbidrag har trätt i kraft. Men många ensamstående oroas nu för framtida utbetalningar av underhållsbidraget.

Den första april det här året trädde nya regler vad gäller underhållsbidraget i kraft. De nya reglerna gäller föräldrar som betalar underhållsstöd prickfritt genom Försäkringskassan under sex månader. Dessa kopplas då bort från Försäkringskassan och det är alltså då upp till föräldrarna själva att bestämma över underhållet.

Nu har det gått drygt sex månader sen lagen trädde i kraft, vilket betyder att lagförändringen börjar bli verklighet för många ensamstående föräldrar.

– Föräldrar ska nu själva komma överens kring underhållet, om hur det ska se ut och vilken nivå det ska vara på, säger Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler under ett Örebrobesök.

Regeländringens syfte är delvis att öka föräldrars samarbete kring underhållet. Men förändringen har också ekonomiska motiv.

– Många föräldrar lägger sig i dag på underhållsstödets nivå. Men det ska egentligen styras av till exempel inkomst. Så vi tror att underhållsbidraget nu kan öka i många fall, säger Ann-Marie Begler.

Men förslaget har mötts av kritik. För om den ensamstående inte längre får underhållsbidraget från den andra föräldern kan Försäkringskassans handläggningstid bli långvarig – upp mot sex månader.
Resultatet är att vårdnadshavande kan bli utan underhållsbidraget under flera månader under handläggningstiden.

– Det handlar inte regelmässigt om åtta månader, utan i svåra utredningar så kan det hända att det tar tid. Men det är inte så att vår målsättning är åtta månader, utan så snabbt som möjligt, säger Ann-Marie Begler. 

Catarina Danso är generalsekreterare för organisationen Sveriges makalösa föräldrar. Hon säger att organisationens medlemmar är mot de nya regeländringarna.

– De tycker det är fullständig katastrof och är väldigt oroade för hur det här ska bli, säger hon.

– Föräldrarna är oroliga att gamla konflikter ska blossa upp igen. Att pengar ska utebli eller att man får mindre summa.

Vad kan hända om man inte får 1 500 kronor i månaden extra?

– 1 500 kronor för en ensamstående är väldigt mycket pengar. Att vara utan dessa pengar kan vara en katastrof. Det kan innebära att man inte kan handla mat eller kläder, säger Catarina Danso.

Förtydligande: Försäkringskassan har hört av sig angående handläggningstider och säger att om en ansökan är komplett så tar det högst 6 veckor innan du får ett beslut. Om någon av föräldrarna bor utomlands kan handläggningstiden bli som mest 17 veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".