Nyhyttan, konstprojekt, Feteyan Altorek, Henrik Teleman
1 av 2
Feteyan Altorek visar bilderna från resan till Sverige för Henrik Teleman Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio
Nyhyttan, konstprojekt, Feteyan Altorek, Henrik Teleman
2 av 2
Feteyan Altorek, tolken Zainab Witwit och konstprojektledaren Henrik Teleman Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio

Mobiltelefonbilder viktiga i konstprojekt om flyktingar

"Flyktingidentiteten är ju inte det viktiga"
3:50 min

Genom bilder och historier vill konstnären Henrik Teleman lyfta fram personligheterna hos de människor som tvingats fly till Sverige.

En flykting är inte bara en flykting, utan en människa med drömmar, minnen och intressen. Det är vad Henrik Teleman vill visa med konstprojektet "I telefonen finns hela människan".

Henrik reser runt till olika asylboenden i Sverige tillsammans med tolken Zainab Witwit och samlar ihop historier och bilder tagna med mobiltelefonen från människorna som bor där.

De ska senare ingå i en utställning och syftet är att visa att de här människorna är så mycket mer än bara flyktingar.

– Det viktiga är att man är pappa, att man är mamma, fysioterapeut eller dentaltekniker. Flyktingidentiteten är ju något som man vill ska gå över och den är ju inte det viktiga, säger Henrik Teleman och menar att de historierna och bilder från mobiltelefonerna han samlar ihop säger en hel del om vem en människa är.

En av de som ingår i projektet är Feteyan Altorek från Syrien, som bor på asylboendet i Nyhyttan norr om Nora. Henrik intervjuar Feteyan och ställer frågor om vem han är, hans intressen, kärlek och bakgrund. Feteyan berättar att han var nyutbildad civilingenjör när kriget eskalerade och han tvingades fly från landet.

Han hoppas att en dag kunna arbeta som civilingenjör i Sverige och få nytta av sin utbildning. Feteyan flydde med sina bröder men kvar i hemlandet finns föräldrarna och hans lillasyster.

– När jag tänker på mina föräldrar, känns det som att jag inte kan andas. Men när jag pratar med min mamma i telefonen känns det lite bättre, säger Feteyan som är orolig över hur det ska gå för dem.

Utställningen är ett sammarbete mellan åtta museer där Örebro länsmuseum ingår. Den kommer att visas i Nora i januari och på Almedalsveckan nästa år. Till Örebro länsmuseum kommer den våren 2018.

Nedan hör du Feteyan Altorek reflektera över sin medverkan i projektet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".