Lena Wiborg, studievägledare, Örebro Universitet, högskoleprovet
1 av 2
Lena Wiborg är studievägledare vid Örebro universitet, men i morgon ska hon vara provledare vid högskoleprovet. Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.
Allt fler studenter läser vid Örebro universitet vilket ökar trycket på lärarna. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Det är 1300 personer som ska skriva höstens högskoleprov på Örebro Universitet Foto: Arkivbild/Sveriges Radio Örebro.

Många är nervösa inför att skriva högskoleprovet

Studievägladare: Det är en rolig uppgift
2:57 min

Högskoleprovet har en väldigt stor betydelse för de som skriver. Det säger Lena Wiborg, studievägledare vid Örebro universitet som ska vakta vid höstens prov.

I morgon den 29 oktober är det dags för de som anmält sig att skriva höstens högskoleprov. Lena Wiborg är studievägledare på Örebro universitet och har varit provledare många gånger förut.

– När man skriver högskoleprovet vill man ju verkligen ha en chans att komma in och få en plats på studierna. Så det här har ju stor betydelse för dem. När dagen är slut så är alla lite rödmosiga och jättetrötta, säger Lena.

I år är det hårdare regler gällande fusk under provet och Lena ansvarar för att rapportera sånt som sker. Hon antecknar noga avvikelser som sker under provet.

– Jag ber att få prata med den skrivanden under paus och sedan rapporterar jag tillbaka till våran huvudledare som i sin tur får ta ett beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".