Arkivfoto: SVTbild
1 av 2
Choklad, tuggummi och snabbkaffe hör till de stöldbegärliga varorna. Foto: SVT
Patrik Eldholm, regionchef Willys mälardalen.
2 av 2
Regionchef Patrik Eldholm önskar mer samarbete med polisen för att få bukt med butiksstölder. Foto: Simon Schagerström/Sveriges Radio

Allt fler varor hålls bakom disk

Regionchefen: "Brotten prioriteras inte av polis"
1:17 min

Willys stormarknad i Västhaga i Örebro tvingas sälja varor som choklad, tuggummi och snabbkaffe bakom kassorna. – Brotten prioriteras inte av polis.

Tobak, rakhyvlar och saffran. Alla typiska varor som säljs över kassa i matvarubutiker. Men på Willys i Västhaga kan man nu alltså lägga till snabbkaffe, tuggummi och choklad i det sällskapet.

– Vi har bra koll på vilka varor som försvinner fel väg, varor som vi nu plockar fram när en kund frågar efter dem, säger butikskedjans regionschef Patrik Eldholm.

Enligt Svensk handel utförs ungefär två miljoner butiksstölder varje år i Sverige. Men bara en bråkdel av dessa anmäls. Under 2015 anmäldes 50 000 fall av stölder och snatterier i landet.

– Att ta bort varor från hyllorna är en kortsiktig lösning. Vi måste hitta någonting som håller på mycket länger sikt, säger Patrik Eldholm och fortsätter:

– Dessvärre kan vi se att de här brotten prioriteras ner av åklagare, polis och andra rättsväsen. Det är ett bekymmer vi har. Det borde prioriteras högre.

En ny rapport från Handels visar att ungefär 40 procent av tillfrågade butiksanställda uppfattar att polisen inte prioriterar butiksstölder. Stefan Carlén är chefsekonom på Handels.

– Man upplever att man från butikernas sida inte får så mycket stöd med det. När vi ställde frågan visade det sig att man inte alltid anmäler brottet, kanske just därför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".