Majsormen som är hos bra zoo i Örebro
1 av 2
Majsormen som är hos bra zoo i Örebro Foto: Nick Strömgren / SverigesRadio
Vår reporter Nick bakar några extra steg när stefan tar ut ormen
2 av 2
Vår reporter Nick backar några när stefan tar ut ormen ur terariet Foto: Nick Strömgren / SverigesRadio

De hjälper folk att komma över sin fobi

''Det slutar med att dom håller i ormen''
1:44 min

Vissa tycker att man kan ha en orm som husdjur sen finns det de personer som aldrig skulle kunna ta i en orm. Ormentusiasten Stefan Axelsson ger sina tips.

Stefan Axelsson i Örebro berättar om majsormen och hur man kan bli av med ormrädslan.

Majsormen lever vanligtvis i Nordamerika på majsfält där den jagar möss bland annat och gör mycket nytta därav har den också fått sitt namn. Men majsormen har inget gift som kan skada någon eller något.

– Den här helt ogiftig det finns inget farligt. Den kan bita oss och det blir några små märken men det är ingen fara. Det skulle vara betydligt farligare att bli biten av en katt eller en råtta.

Färgen på ormar är oftast väldigt vackra och markanta och majsormens färger är inget undantag. En grå nyans med rödbruna fläckar på som skulle enkelt kunna kamouflera sig bland våra höstlöv om ormen skulle levt i vårat klimat.

Men för människor som tycker det läskigt med ormar hur kommer man över en sådan rädsla?

– är det så att man har en fobi för ormar så kan man ta hjälp av en terapeut och jobba med fobiträning. Och vi har väldigt många som kommer hit till oss med sin terapeut för att kunna komma över sin rädsla och vi håller ut ormar för att kunna hjälpa dom säger Stefan Axelsson

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".