Göran och Ingrid Lidman i Dalkarlsberg
Det var Göran och Ingrid Lidman som uppmärksammade polisen. Foto: Alexander Lindhé/Sveriges Radio.

Det var Ingrid och Göran som drog igång hela granathistorien

"Experterna sa att det är inte helt säkert att den är ofarlig"
1:53 min

Ingrid och Göran Lidman i Dalkarlsberg kände att de borde meddela polisen att det låg en gammal granat mitt i byn.

– Det var vår dotters pojkvän som sa att jag tycker att du ska skicka en bild för den ser ju väldigt intakt ut, och så kan det vara intressant att veta var den kommer ifrån, säger Ingrid Lidman.

Och sen dröjde det bara några timmar så ringde någon från bombgruppen i Stockholm.

– Och de sa att det är lika bra att vi kommer upp och tittar på det där, och sen kom försvarsmakten och experter som uttryckte att det är inte helt säkert att den är ofarlig, tillägger Göran.

P4 Örebro träffar på Ingrid och Göran när de är på väg ifrån sitt hus i Dalkarlsberg under evakueringen. De har precis som många andra på orten, sett fram emot den här dagen, så att det blir gjort och så att det kan bli vardag igen.

- Nu måste vi åka!

– Ja, nu måste vi åka, och vi hoppas att huset står kvar när vi kommer tillbaka. 

Hela byn Dalkarlsbergs evakuerades på onsdagen under tiden som den gamla granaten som låg mitt i byn skulle oskadliggöras.

Granaten har legat i byn i över 80 år, men när försvaret och polisen nyligen fick vetskap om granaten beslutades att den skulle oskadliggöras eftersom man inte visste om den var skarpladdad eller inte.

Sprängningen visade att granaten var skarp, men den saknade tändrör.    

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".