spdae6e8 händer äldrevård äldreboende pensionär hemtjänst
Personalen som bedömer hemtjänstärenden i Karlskoga är sjukskriven och stressad enligt fackförbundet Vision. Foto: Hasse Holmberg.

Stress och sjukskrivningar bland hemvårdshandläggarna i Karlskoga

Hälften av biståndshandläggarna inom hemvården i Karlskoga kommun är sjukskrivna, och de som jobbar kvar lider av stress.

Det skriver fackförbundet Vision i en skrivelse till kommunen där de kräver att arbetsgivaren kommer med snabbt besked om hur de ska förbättra arbetsmiljön.

– De går på knäna, och vi vill att arbetsgivaren tar det akuta läget på allvar, säger Larsa Josefsson, som är skyddsombud för 
Vision i Karlskoga.

Problemen har funnits i ett par års tid enligt Vision, och dialogen har varit god med arbetsgivaren, men nu har situationen blivit akut. Om inte arbetsgivaren åtgärdar bristerna kan Arbetsmiljöverket kopplas in.

– Man har inte tagit det här på allvar, säger Larsa Josefsson.

Annica Lilja, som är chef för avdelningen som berörs, håller med om att det finns problem och att hon håller på att anställa ny personal, men att det är svårt att få tag på socionomer, något som också P4 Örebro berättat om tidigare.

– Vi jobbar målmedvetet med det vi gör redan nu och avser att svara inom 11 november. Vi söker personal, men det är svårt att få tag på socionomer, säger Annica Lilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".