Storregioner Svealands län Maria Larsson landshövding Örebro
Örebro föreslås ingå i Svealands län. Foto: Carto/Simon Schagerström/Sveriges Radio.

Landshövdingen vill skjuta upp storregionerna

"Vi ser att tidsplanen är orimlig"
0:57 min

Maria Larsson, landshövding i Örebro län, tycker det är bra att regeringen bestämt sig för att skjuta på sammanslagningen av landets länsstyrelser.

– Vi är ju positiva till en regionsförstorning men vi ser att tidsplanen är orimlig. Jag tror att regeringen har insett att man inte kan göra en så stor föränding på så kort tid, säger Maria Larsson. 

Det var civilminister Ardalan Shekarabi (S) som i dag gav beskedet att regeringen inte kommer gå vidare med förslaget att slå samman länsstyrelserna redan nästa år.

Vi behöver ha längre tid på oss.

Anledningen är att många länsstyrelser ansett att det är alldeles för kort tid för en så stor omställning.

– Jag delar länsstyrelsernas bild. Vi behöver ha längre tid på oss, säger Ardalan Shekarabi.

Regeringen vill dela in Sverige i sex regioner. En statlig utredning har föreslagit att tre av dem bildas de närmaste åren genom en sammanslagning av länsstyrelser och landsting. Länsstyrelserna skulle slås ihop redan 2018 och landstingen 2019.

– Jag tycker det är bra att alla får lite mer betänketid och sen så får vi hoppas också att man tänker över det här med Värmland som vi gärna vill höra samman med, säger Maria Larsson om beskedet.

Jag tror det finns en mogenhet för att skapa större regioner i Sverige.

Det alternativa förslaget om sammanslagningen av länsstyrelserna är att sammanslagningen ska ske den 1 januari 2019. Om det blir så återstår att se. Först ska regeringen föra samtal med partierna. 

Även om landshövding Maria Larsson ser positivt på bildandet av större regioner i Sverige så ser hon också att det finns utmaningar.

– Jag tror också att den region som ska innehålla 64 kommuner i förslaget är väldigt stor, det är också något vi skriver om i vårt remissvar. Jag tror det finns en mogenhet för att skapa större regioner i Sverige. Det handlar bara om att få ett förslag som är rimligt avvägt och kan fungera i praktiken, säger Maria Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".