Nasir Besara ÖSK mot Östersund
Vid händelser på planen är det viktigt att även visa tveksammma situationer i repris, menar Mats Dahlberg. Foto: Conny Sillén/TT

Sportkrönikan: Våga visa reprisbilder från tveksamma situationer

"Jag tror fotbollen biter sig i svansen här"
2:51 min

När det finns teknik så ska den användas. Inte bara för dem som sitter hemma i soffan, säger Mats Dahlberg i sin sportkrönika.

Den allsvenska fotbollssäsongen är nästan slut. Det återstår en sista omgång för såväl damer som herrar. Och det handlar i stort sett om betydelselösa matcher för alla utom i den absoluta botten på damsidan och runt kvalstrecket på herrsidan. Så det lär väl inte bli någon större rusning till de sista matcherna.

I måndags, när ÖSK kvaddades av Östersund, så hade jag besök av ÖSK:s vd Simon Åström under matchen. Vi pratade publiksiffror och Simon kunde glatt konstatera att hans klubb går mot strömmen.

I stort sett alla andra allsvenska lag redovisar en nedgång där det procentuellt sett är hiskeliga nivåer för främst storstadslagen. En del i det hela stavas läktarvåldet.

Till och med spelarna själva säger att de aldrig skulle låta familjen ta med barnen på derbyn eller högriskmatcher.

Alltså måste fotbollen göra något åt saken.

Men det finns andra saker som också kan skrämma iväg marginalåskådarna.

I måndags var det en omdiskuterad straffsituation när en Östersundsspelare föll i en löpduell med snabbe ÖSK-backen Daniel Björnquist. Domaren pekade på straffpunkten och det började rulla reprisbilder på storbildsskärmen. Fast bara inledningen på duellen, aldrig den avgörande situationen. Då var det bara svart på skärmen, vilket möttes av burop.

Samtidigt fick de som valde att stanna hemma och se matchen på tv se flera repriser. Och lyssnade man på Sportextra på radion kunde man höra undertecknad, som svävade i ovisshet eftersom det inte visades några repriser på arenan.

En motsvarande situation i andra halvlek, där det blåstes för frispark långt ute vid sidlinjen, visades dock i repris.

Jag tror fotbollen biter sig i svansen här. Saken är ju den att domarna i säg 95%, kanske mer, har rätt i sina domslut. Då måste man våga visa bilder från tveksamma situationer. För det mesta kommer de ju att visa att domaren faktiskt dömde rätt.

När det finns teknik så ska den användas. Inte bara för de som väljer den bekväma sitsen hemma. Nej, de som trotsar kyla och höstväder och betalar entré i vått och torrt borde väl också ha rätten till de bilderna. Annars finns risken att de väljer ett annat sätt att konsumera matcherna.

ÖSK har stadigt förbättrat sina publiksiffror. När klubben ramlade ur 2012 så kom 5 500åskådare. Efter återkomsten har man ökat varje år och snittar nu på 7 400.

Kollar vi in Kif:s damer så sticker 2014 ut med nästan 900. 1/3-del av dem har nu lämnat och det verkar som om just över 600 personer är så många som är så pass intresserade att man vill gå och titta. För där har siffrorna landat samtliga år sedan 2012 med undantag av framgångsåret 2014, alltså.

Och då har man ändå inte kunna se damerna på tv den här säsongen eftersom inget tv-bolag var intresserade att betala för damfotbollen.

Det kan man tycka vad man vill om – men det är trots allt så att det är marknaden som styr.

 

Mer om Mats Dahlbergs sportkrönika

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".