Christoffer "Wisslaren" Collin från Karlskoga.
Christoffer "Wisslaren" Collin från Karlskoga. Foto: Privat.

Broderns olycka fick Wisslaren att rannsaka sig själv

5:51 min

Christoffer Collin även kallas Wisslaren gjorde kometkarriär på sociala medier och har nu gjort det till sitt yrke.

Christoffer Collin är 32 år gammal från Karlskoga. Hans yrke och vardag skiljer sig mycket från ett vanligt Svenssonliv. Han har nämligen inget sju till fyra jobb som många andra har. Hans jobb är instagram.

Han har genom sina bilder på instagram gjort sådant avtryck att han nu åker land och rike och fotar fina vyer och dimmiga mornar i Island, Schweiz och många fler länder.

Och hela hans historia bakom framgången började med hans bror som nästan förlorade livet i en singelolycka en bit utanför Karlskoga.

 – Jag blev uppringd mitt i natten av mamma tror jag att det var. Att min lillebror Sebastian hade varit med om en trafikolycka. 

Christoffer berättar att när det hände fick de anhöriga vara med om resan om han skulle överleva eller inte.

– Hela den incidenten satte alla ens värderingar på sin spets. Sånt man hade tagit förgivet blev väldigt tydligt att inget är förgivet.

Under perioden så började Christoffer att självrannsaka sig och funderade på hur han hade levt sitt liv. I och med detta så började han se saker som han inte hade sett förr. Solnedgångar och saker som naturen hade att ge blev väldigt tydligt för honom.  

Olyckan skedde 2010 och efter broderns rehabilitering så åker Christoffer på ett välgörenhetsprojekt till Thailand. De startar då en blogg och en Facebooksida som Christoffer blir fotoansvarig för. Och då fick han upp nyfikenheten för foto och sociala medier.

– Jag tyckte det var så roligt så jag blev väldigt aktiv snabbt. Då var ju instagram inte lika stort som det är idag.

Men hur var det då? Jag menar de som har sociala medier vet ju själv vilket rus det kan vara att få flera som följer en?

 – Det har varit ett rus för mig med hela tiden. Nu har jag 1 000, nu har jag 5 000 och nu har jag 10 000! 

Kontot startade våren 2012 och namnet Wisslaren kommer faktiskt från en gammal Kentlåt från tidigt 2000-tal som Christoffer hade lyssnat på. Kontot började snabbt ta fart och några månader senare så hade han redan 67 000 följare.

Men oavsett uppmärksamheten så hade inte Christoffer någon aning om var detta kommer leda honom till.

 – För den som tittar på det utifrån och tänker ’’då hade du ju 5 och sen hade du 50’’ och då är klart att det gick fort. Men jag fotade ju jättemycket och jobbade hårt för det.

Turistbyråer börjar höra av sig till Christoffer för att de ville att han ska fota åt dem för deras sociala medier. Och Christoffer minns när han var i Island för första gången på ett fotojobb och tänkte tanken ’’nu satsar jag verkligen på det här’’.

 – Jag minns var jag stod. Uppe på pärlan heter en byggnad och så tittade jag ut över deras ena flygplats och så var det en otroligt vacker solnedgång.

Han berättar om flygplanen som landade och hur klyschigt det var.

– Tänk tänkte jag då, om man skulle kunna göra det här till sitt jobb. Så nu ger jag det här en chans och jag liknar det lite med ett stort svart hål som jag hoppade ner i utan ha någon aning om var eller när jag skulle landa, eller om det ens skulle fungera säger Christoffer Collin.

Det här var del ett av tre i serien om Instagramprofilen Christoffer Collin även kallas Wisslaren. Här nedanför kan du höra och läsa de andra delarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista