Skog i närheten av Karlskoga
Bilden är en av alla bilder som Christoffer "Wisslaren" Collin från Karlskoga har fotat. Foto: Christoffer Collin. Privat bild.

Wisslaren från Karlskoga får jobb över hela världen

" Jag har flugit helikopter över Alaskas glaciärer och New York"
7:07 min

Utan utbildning har hans fotografering ändå gjort honom förmögen - på flera sätt, men Christoffer Collin har trots det fortfarande fötterna på jorden.

Christoffer "Wisslaren" Collin från Karlskoga har en miljon följare på Instagram, och han är den förste Instagramprofilen som fått några av sina bilder på frimärken. 

Tror du att andra fotografer med utbildning blir irriterade över att du kommit så långt utan utbildning?

– Det finns säkert de som tycker att utvecklingen gått åt helt fel håll. Men samtidigt så är det viktigt att vara med när saker och ting förändras. Det gäller ju att hänga med i utvecklingen.

Christoffer Collin har precis kommit hem från Schweiz där han fotat för en turistbyrå. Och han berättar hur det fungerar hur han får sina jobb.

– Jag får i regel ett mail där någon skriver i stil med ’’jag har sett dina bilder på Instagram och tycker du är riktigt duktig skulle du vilja komma hit och fota några dagar?".

Men är det bara mail?

– Ja standard är att det sker via mail. Det händer att någon ringer men det är väldigt sällan.

Har du blivit förmögen?

– Nej det har jag inte men jag tjänar bättre nu än vad jag gjorde på mina tidigare jobb. Det går runt och det går bra. 

Men man kan väl säga att du har blivit förmögen på flera olika sett och då tänker jag pengamässigt men samtidigt rent visuellt också eller?

– Ja, på så sätt kan jag säga att jag har blivit bland de rikaste jag känner. Jag har ju flugit helikopter över - ja herregud Alaskas glaciärer, stora barriärrevet, New York.

Resorna Christoffer Collin fått vara med om är resor vissa människor bara kan drömma om att få göra.

Men nu är det dags för Christoffer att visa vad han går för, så jag och Christoffer går ut för att ta några bilder. Under gångvägen så berättar han om när den stora fotomodellen Tyra Banks delade en bild från hans Instagram som han tog i Degerfors.

– Ja, hon repostade en bild jag tog i Degerfors en gång. Vad ska man säga om det egentligen, det är så skevt så man bara skrattar åt det. Det är ju roligt men det är en liten värld.

 Även om Instagramkonto tagit fart och han har över en miljon följare så söker han inte efter att bli störst.

– Jag har inte det här kontot för att bli stor. Och det är klart att man har jämfört men jag ser det inte som en tävling. Jag kan ju inte tävla med Zlatan eller de stora modetjejerna utan de gör sin grej och jag gör min.

 Men hur tänker du när du lägger upp en bild? 

– Då har jag ju några steg i processen. Dels ska jag ta bilden, jag tar cirka 100 bilder sen så väljer jag ut kanske 15 bilder av dessa 100.

Han sätter sig vid datorn och väljer ut de 15 bästa.

– Med de 15 så redigerar jag allihop i datorn sedan läggs det över på telefonen där jag gör en sista final touch säger Christoffer Collin.

Det här var del två av tre i serien om Instagramprofilen Christoffer Collin även kallas Wisslaren. Här nedanför kan du höra och läsa de andra delarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".