Akut, akuten, USÖ, universitetssjukhuset Örebro, sjukhus,
Antalet hot och våld mot personal på USÖ har ökat de senaste åren och därför förstärker man med fler väktare. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Fler anställda hotas på USÖ

"Det kan vara allt från höjda röstlägen till mordhot"
1:19 min

Låsta avdelningar och förstärkt antal väktare är några av åtgärderna man tvingats ta till på Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det kan vara allt ifrån att man höjer röstnivån så att man uppfattar det som hotfullt, det kan naturligtsvis växla över till ännu allvarligare aggressioner och tillslut eskalera till våld, till och med mordhot mot personal, berättar Hans Eriksson som är säkerhetssamordnare på USÖ.

De senaste åren har antalet hot- och våldsincidenter ökat mot anställda på Universitetssjukhuset i Örebro. Framförallt är det den ökade mängden droger som man tror ligger bakom problematiken. 

Är jag som personal utsatt för hot så är det lätt att jag begår misstag när jag ska ge dig en trygg och säker vård.

Men mörkertalet är stort, eftersom personalen inte alltid vill anmäla, eller att man inte hinner. Dessutom kan det hända att man helt enkelt vänjer sig vid att hamna i hotfulla situationer.

– Man går vidare, och fokuserar sig på det man ska göra och hoten rinner av en på något sätt, och då blir det inte en heltäckande statistik, förklarar Gunnar Johansson som är HR specialist på USÖ.

– Det viktigaste är man hanterar det på de arbetsplatser som är mest drabbade och att man följer de rutiner som finns. Vi har utbildning i hot och våld för de som är mest utsatta, akuten och ambulansen exempelvis, säger Gunnar Johansson. 

För att öka tryggheten har man uppdaterat sjukhusets ordningsregler översatta på 13 språk, man har låst avdelningar och förstärkt med fler väktare. 

– Det är viktigt att väktarna finns nära verksamheten och skapar trygghet. Att de informerar personer om ordningsregler som vi har på sjukhuset, att det inte är okej att bete sig hur som helst, och följer man inte dem så kan man avvisas av väktare eller polis om det behövs, menar Hans Eriksson och fortsätter:

– Ytterst handlar det om patientsäkerhet. Är jag som personal utsatt för hot så är det lätt att jag begår misstag när jag ska ge dig en trygg och säker vård. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".