Göran Hartman vid Bergvattnets damm i Tiveden.
Göran Hartman vid Bergvattnets damm i Tiveden. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio

3 000 protesterar mot dammplaner i Tiveden

"Vi vill ha samarbete"
3:24 min

Hälften av länets dammar måste åtgärdas, anser Länsstyrelsen. I Tiveden protesterar de närboende mot planerna för en av dammarna.

Av Örebro läns drygt 600 dammar är hälften i så dåligt skick att de måste repareras.

Både sjöar och vattendrag riskerar att torrläggas om inget görs, det menar Daniel Bergdahl vattenhandläggare hos Länsstyrelsen.

– Sådana här torrår är risken att vattenspeglar och sjöar läcker ur för mycket, säger han.

Ett exempel är en damm vid Bergvattnet i Tiveden. Dammen läcker och sjön är omkring 1,5 meter lägre än normalt.

River du det här kan du aldrig återställa det.

Markägaren Sveaskog planerar att åtgärda dammen med ekonomiskt bidrag från Länsstyrelsen och samtidigt bygga en så kallad sjötröskel samt dra en fors genom dammen så att öringen kan vandra.

Men de närboende är kritiska. De menar att dammarna i området är en turistmagnet och att sjötröskeln kommer att ställa till det för den populära kanotleden.

– River du det här kan du aldrig återställa det och det här är ett mycket inarbetat turistmärke i Europa, säger Göran Hartman, drivande i protesterna som samlat in 3 000 namnunderskrifter.

Enligt Länsstyrelsen ska sjötröskeln göra att vattennivån håller en jämn nivå även under torra år vilket skulle förbättra förhållandena för kanotleden men Göran håller inte med.

– Det tror vi inte ett dugg på därför att man söker efter att få en låg nivå och strandägarna runt sjön har skrivit på en protestlista mot vad som sker, säger han.

Han tycker att Länsstyrelsen fokuserar för mycket på att öringen ska kunna vandra i vattendragen.

– Vi vill ha samarbete men vi vill inte att en fråga ska ta över allting, säger Göran Hartman.

Och de närboende ska få komma till tals, enligt Länsstyrelsen.

– Det kommer hållas samråd den 16 november i Tiveds skolbyggnad och då kan allmänheten komma dit och tycka till om hur man ska göra det här, säger Daniel Bergdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".