Garphyttan där polis släpades efter bil.
Garphyttan där polis släpades efter bil. Foto: Montage: TT-bild +CartoDb

Polis blev hängande - släpades efter bil

När den lediga polisen såg den vinglande bilen bestämde han sig för att stoppa färden, men blev hängande med sin kropp utanför bilen.

Det var en bit utanför Örebro, i riktning mot Garphyttan, som den lediga polisen upptäckte bilen som vinglade och körde ryckigt. När bilen plötsligt gjorde en kraftig inbromsning mitt i en korsning gick polisen fram för att stoppa färden.

Händelsen inträffade förra året och nu åtalas föraren, misstänkt för rattfylleri, vårdslöshet i trafik och försök till grov misshandel. 

- Min avsikt var att snabbt rycka upp dörren på förarsidan och ta ur bilnyckeln ur tändningslåset och på så sätt hindra hans fortsatta färd, har polisen berättat i förhör. 

Men när dörren öppnats och han visat sin polislegitimation reagerade föraren kraftigt.

 - Han hävde sig tillbaka in i bilen och skrek något liknande "Mig ska du inte ta!" Han hade bilen på tomgång och körde iväg med mig halvt inne i kupén, berättar polisen i förhör.

Enligt åklagaren sladdade och krängde föraren för att polisen skulle tappa taget. 

- Jag skrek till honom att stanna flera gånger och jag upplevde starkt att risken för att bli skadad i denna situation var överhängande. Jag skrek till honom att han skulle stanna innan han gör mig illa, säger polisen i förhör och fortsätter: 

- Jag fick upp fötterna på tröskeln och kunde så att säga "åka med".

När bilen närmade sig en grässlänt vid en parkering fick polisen till slut kontroll över bilen och lyckades få ut nyckeln.

- Hade jag inte fångat upp ratten och hållit kvar så hade risken för att familj blivit påkörd varit överhängande, berättar polisen i förhör.

När bilen stannat sprang i väg men greps senare av polis som kommit till platsen.

Föraren har enligt åtalet erkänt ringa narkotikabrott, rattfylleri och vårdslöshet i trafik med förnekar framkallande av fara för annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".