Från vänster: Najeeb Hashimi, Ali Ghaffari, Eshagh Hassanzadeh, Annika Norling-Hjerpe, Nour Barnawi, Bereka Daniel och Mia Konradsson.
Från vänster: Najeeb Hashimi, Ali Ghaffari, Eshagh Hassanzadeh, Annika Norling-Hjerpe, Nour Barnawi, Bereka Daniel och Mia Konradsson. Foto: Anna Björndahl/Sveriges Radio.

Unga hoppas på jobb efter praktik i Degerfors

Najeeb: Det var roligt och omväxlade att vara här
3:27 min

Tre timmars praktik på Kronhallen har gett mersmak. Nu hoppas Najeeb Hashimi på att så småningom få jobb på riktigt i matbutiken.

Det är Annika Norling-Hjerpe som tagit emot de nyanlända, ensamkommande flyktingbarnen och gett dem tre timmars praktik i sin butik i Degerfors.

– De har varit här två och två, för att få lite trygghet av varandra. Men till våren vill jag att de kommer en och en, och stannar minst en hel dag, säger hon.

Hon säger till Najeeb och de andra fyra killarna som jag träffar, att hon är stolt över att ha haft dem i sin affär. De har fått plocka upp varor och gjort andra sysslor som behövs i en matbutik.

Eshagh Hassanzadeh, Nour Barnawi, Ali Ghaffari och Bereka Daniel har också mött upp för att prata om sin praktik. Alla är nöjda och ser fram emot att komma tillbaka till våren.

Killarna har bara varit i Sverige i ett år, och går på introduktionsprogrammet på Möckelngymnasiet i Karlskoga. De kommer från Syrien, Eritrea och Afghanistan. Deras lärare Mia Konradsson ville att de skulle få komma ut på praktik för att se hur det är att jobba i Sverige, och vad det finns för olika jobb.

De har varit på förskola också, och i skolans bibliotek. Några har fått städa på sin praktik. 

De får öva på svenska språket och träffa folk utanför klassrummets väggar. Och fortsättning följer som sagt i höst. Då väntar en ny praktikperiod i matbutiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".