Carolin Ros, småbarnsmamma tror 30 timmar på förskolan kan passa en del barn. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Carolin Ros, småbarnsmamma tror 30 timmar på förskolan kan passa en del barn. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

M-förslag: 30 timmar i förskolan

"Få möjlighet att söka jobb"
1:19 min

Moderaterna i Örebro vill att alla små barn ska ha möjlighet att få vara 30 timmar i veckan på förskolan. Läs reaktionerna från P4 Örebros följare.

Detta oavsett om mamma och pappa jobbar eller inte. Det är en fördubbling av de 15 timmar i veckan man har rätt till i dag.

– Vi tycker det är väldigt viktigt för föräldrar i utanförskapsområden att man ska få möjlighet att läsa klart i skolan, SFI, söka jobb och få möjlighet att komma in i det svenska samhället, säger Maria Hedwall som är moderat förskolepolitiker i Örebro.

För Moderaterna är 30 timmars förskola framför allt en integrationssatsning, både för föräldrar och barn. Men erbjudandet skulle gälla alla familjer, något som lockar en del Örebroare vi träffar på stan.

– För vissa familjer och barn kan det passa bra när allt är upp och nervänt och det finns i alla fall nått konstant; att gå till förskolan och träffa sina kompisar, säger Carolin Ros som har småbarn i barnvagn.

En pappa, Karim Syrian, med något äldre barn tycker det var stressigt med bara 15 timmar under vissa perioder och tror det kan vara bra för barn att vara mer på förskolan än så.

Marie Uske pekar på vikten att få mer tid att söka jobb om man är arbetslös.

– Då är det lättare att söka jobb.

Jessica Ekerbring, socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd för förskolan i Örebro menar att barn redan i dag kan få fler timmar på förskolan vid behov. Annars är utmaningarna tillräckligt stora i dag med att bygga nya förskolor och leta personal till dem.

– Det blir nästan som en utopi utifrån det läge som vi har i dag och de närmaste åren. Då kan jag tycka att 30 timmars förskola blir någonting vi får ta lite längre fram.

Vad tycker du? Skriv på vår Facebook-sida

Självklart bör barn till arbetslösa och sjuka få gå på dagis full tid!

Om man inte arbetar ska man ta hand om och vara med sina barn!!!!

Även barn behöver sociala nätverk. Men det måste finnas rimliga tider för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".