Jasmin Benca och Charlotta Stenhem Örebro läns idrottsförbund.
Jasmin Benca och Charlotta Stenhem Örebro läns idrottsförbund. Foto: Maria Rinaldo/Sveriges Radio.

50 idrottsföreningar gjort insatser för integrationen i Örebro län

Jasmin Benca: Fellingsbro hockey och knytgubbarna fantastiska
1:32 min

Drygt 50 idrottsföreningar har under året gjort något extra när det gäller att låta idrotten jobba för att människor från olika håll skall kunna umgås, träna och ha roligt.

Konferensen Open up har avslutats efter två välfyllda dagar där den intresserade bland annat kunde höra om ett projekt från Örebro läns idrottsförbund, med målet bättre och smidigare integration.

1 300 deltagare i 15 idrotter har skapat samvaro för människor med olika bakgrund.

– Det handlar om att på ett bra sätt skapa en meningsfull väntan för asylsökande, säger Charlotta Stenhem vid Örebro läns idrottsförbund.

Idrotten fungerar som ett universellt språk och där man snabbt kan skapa möten mellan människor.

Positiva effekter finns i form av språkträning, fysträning och social samvaro. Och idrottsförbundet har fått ett utökat uppdrag inför 2017.

– Killar och tjejer som engagerar sig runt omkring i utanförskapsområden gör skillnad, och visar att hoppet lever, säger Jasmin Benca som är koordinator för integrationsuppdraget vid ÖLIF.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".