Ann Linde, EU- och handelsministern.
Ann Linde, EU- och handelsministern var idag i Örebro och pratade exportsiffror. Foto: Maria Svensson/SR Örebro

Varuexporten ökar i Örebro

Ann Linde: Örebro har varit bra på att hänga med i konkurrensen
1:10 min

Förra året exporterade Örebro län för 26 miljarder kronor. Och under de senaste tio åren har Örebros exportökning ökat mer än i resten av landet.

I dag besökte EU- och handelsministern Ann Linde Örebro och socialdemokraternas möte för att prata om exportsiffrorna och hon var positiv över att Örebro län lyckats så bra som de gjort.

– Man har haft väldigt mycket bättre exportökning än vad resten av Sverige har haft och det är väldigt bra för Örebro. Jag tror att Örebro har varit bra på att hänga med i konkurrensen, säger Ann Linde, EU- och handelsministern.

Samarbetet mellan utbildningssektorerna och företagen i Örebro är väldigt viktigt

På bara tio år har varuexporten i Örebro ökat med 23 procent. Vilket kan jämföras med hela Sveriges varuexport, som under samma tid ökat med 8 procent. Det gör Örebro län till det tolfte största exportlänet i Sverige idag.

Genom att Örebro har bra tillverkningsindustri så skapar man många arbetstillfällen. Femton procent jobbar i dag med tillverkning i Örebro län, men det gäller att näringslivet fortsätter samarbetet med elever från gymnasiet och högskolan för att se en fortsatt utveckling, menar Ann Linde.

– Jag tror att samarbetet mellan utbildningssektorerna och företagen i Örebro är väldigt viktigt, säger hon.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".