Sven-Åke, hemlös, boendet Gnistan.
1 av 2
Sven-Åke bor på Gnistan nu men han mins åren på gatan som väldigt tuffa. Foto: Maria Svensson/Sveriges Radio.
Åsa Adolfsson.
2 av 2
Åsa Adolfsson är enhetschef för boendet Gnistan och är orolig över vintern. Foto: Privat.

Brist på sovplatser för hemlösa i Örebro i vinter

Sven Åke: Det är ju då den värsta ångesten börjar
1:22 min

Det är brist på akuta boende för hemlösa i vinter. Det menar de ansvariga för boendena i stan som vill att politikerna satsar på fler sovplatser.

Sven Åke är hemlös men har ett tillfälligt boende på härbärget Gnistan idag. Han minns de vintrar då han behövde ett akut boende som väldigt tuffa.

– Det är ju då den värsta ångesten börjar i stort sett och det är jobbigt att gå till socialkontoret och skriva upp sig och få höra att det inte finns några platser. Då får man sova på toaletter eller i parkeringshus, säger han.

Det känns väldigt oroväckande i år

Enligt Stadsmissionen rör det sig om uppskattningsvis 150 människor i Örebro som är i behov av akut bostad. Nu i vinter finns det 26- 28 akuta platser i Örebro, uppdelat på tre boenden. De är Gnistan, Hjorten och Stadsmissionens vinternatt. Det sistnämnda öppnar idag tisdag och riktar sig till EU- och tredjelandsmedborgare.

Åsa Adolfsson, som är enhetschef på boendet Gnistan, har färre platser i år än förra året och hon säger att de inte kommer att räcka.

– Det känns väldigt oroväckande i år för vi stod ju inför samma situation i fjol, precis samma, säger Åsa Adolfsson.

Hon menar att frågan om akuta platser funnit länge men att hon inte ser någon förändring.

Kommunalråd Pär-Åke Sörman från Centerpartiet menar att de satsat på långsiktiga lösningar men att de kommer se över problemet med akuta platser i vinter.

– Vi har lösningar för vintern och om det behövs fler akutplatser är det något vi får titta på. Vi hade ju ett extra beslut för föregående vinter och är det något liknande som behövs akut så får vi titta på det, säger Kommunalråd Pär-Åke Sörman (C).

Så många akutplatser finns i Örebro

Gnistan:
10 platser, riktar sig till män.
Drivs av Frälsningsarmen på uppdrag av kommunen.

Hjorten:
4 platser, riktar sig till kvinnor.
Drivs av kommunen.

Vinternatt:
12-14 platser, riktar sig till EU- och tredjelandsmedborgare.
Drivs av Stadsmissionen med stöd från kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".