Tomas Elisson, tillförordnad ambulanschef
En ny station behövs för att ambulansen ska uppnå sina mål menar Tomas Elisson som är tillförordnad ambulanschef. Foto: Malin Laurila/Sveriges Radio

Förslag: Ny ambulansstation ska nå Sydnärke snabbare

Ambulanschef: Det tar lång tid att nå ut i dag
1:15 min

Ambulansen når inte sina mål att hinna till 90 procent av länets invånare på 20 minuter vid prio 1 larm. Därför har man i flera år planerat för en ny station.

– Vi når inte våra mål i dag för det tar för lång tid för oss att nå ytterområdena i vårt län, förklarar Tomas Elisson, som är tillförordnad ambulanschef.

Till Fjugesta når vi inte heller inom 20 minuter på våra prio 1 larm.

I flera år har man haft planer på att bygga en ny ambulansstation, och efter att en förstudie har gjorts, så har man nu kommit fram till att Berglundaområdet vore den bästa lösningen.

– Det är strategiskt bra för det ligger nära motorvägen och då når vi andra områden snabbt, menar Tomas Elisson. 

Framförallt har det varit problematiskt för ambulansen att hinna till södra delarna av länet i tid.

– Det är framförallt Hallsbergs- och Askersundsområdet, när den ambulansen är ute så kommer vi inte ner i tid, till Fjugesta når vi inte heller inom 20 minuter på våra prio 1 uppdrag. En ambulansstation vid Berglunda skulle vara geografiskt mycket klokare, förklarar Tomas Elisson.

En tillsatt projektgrupp arbetar nu vidare med förslaget, bland annat har man ännu inte hittat en lämplig tomt - så det kan dröja några år innan stationen skulle kunna vara på plats.

– Skulle det här dras igång nu ganska snabbt så skulle vi kanske kunna ha en ny station där inom fyra år, det är min spekulation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".