Mikael Smedberg, vd Örebro flygplats.
Mikael Smedberg, vd Örebro flygplats. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Skyhöga biljettpriser kan ha avskräckt resenärer

Flygplatschef: Vi är naturligtvis inte nöjda med det här
0:17 min

Att resa ut i Europa från Örebro flygplats har sedan en tid tillbaka varit väldigt dyrt. Exempelvis kunde en resa till London via Köpenhamnslinjen kosta över 18 000 kronor. Allt berodde på ett fel i bokningssystemet.

Ett problem i biljettbokningssystemet har gjort att resor från Örebro flygplats med Köpenhamnslinjen inte visade den billigaste resan ut i Europa.

– Vi har framfört med det skarpaste till våra partners att de skulle lösa det här så även billigare avgångar syns när resenärerna ska boka resa via nätet, och det skulle vara löst redan förra veckan, säger Mikael Smedberg, vd Örebro Airport.

Exempelvis kunde en resa till London via Köpenhamnslinjen kosta över 18 000 kronor, vilket är väldigt dyrt. Men nu ska allt fungera som det ska i bokningssystemet, enligt flygplanschefen.

– I nuläget kan vi inte se om det har inneburit passagerartapp på Köpenhamnslinjen eftersom många köper sina resor långt i förväg, men vi räknar med ett passagerartapp under den här perioden som de dyra resorna visats i sökmotorerna, säger han.

Det är alltså inte fel pris som tagits ut av de resenärer som åkt på resor med det högre priset, utan det är sökmotorn i bokningssystemet som inte har visat de billigare avgångarna som fanns på marknaden under den tiden.

– Anledningen är att Örebro Airports tidigare partner Nordica har bytt till en ny partner och i övergången gick något snett, vilket har gjort att dyra avgångar visats, säger Mikael Smedberg.

Under tisdagseftermiddagen meddelade alltså Örebro flygplats att problemet är löst, och att det nu ska fungera som vanligt igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".