Karolina Wallström (L) och Jessica Ekerbring (S)
Karolina Wallström (L) och Jessica Ekerbring (S) Foto: Montage.

L i Örebro: Snabba på med tryggare skolduschar!

"Klaga i morgon!"
5:42 min

Arbetet med att bygga om skolduscharna så eleverna i Örebro kan tvätta sig i enskildhet om de vill, går för långsamt.

Det menar Liberalernas oppositionsråd i Örebro, Karolina Wallström. Hon efterlyser lite snabbare tag ifrån kommunledningen. Trots att frågan varit uppe länge om att bygga om duschrummen med möjlighet att tvätta sig bakom draperi eller i dusch-bås, händer det för lite, menar hon.

– Vi har barn som varje dag tvingas duscha otryggt i våra skolor, säger Karolina Wallström, (L). 

Hon uppmanar föräldrar och barn att redan i morgon säga ifrån på sina skolor om man känner sig otrygg.

Sveriges Radios reporternätverk har frågat 3200 skolelever på högstadiet över hela landet om de duschar efter skolidrotten, och 60 procent av dem säger i undersökningen att de inte alltid duschar. Orsakerna är flera, duschrummen upplevs ofräscha, tiden är knapp, men många känner sig också otrygga med att klä av sig inför sina kamrater. Rädslan för att bli fotograferad med mobiler är också en viktig anledning.

Jessica Ekerbring, socialdemokrat och ansvarigt kommunalråd för skolan i Örebro håller med om att frågan är viktig.

– Det här är en jätteallvarlig fråga. Vi kan göra mer, men vi behöver en helhetsbild av hur det ser ut på skolorna och vad det skulle kosta att göra nått åt det, säger Jessica Ekerbring, (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".