Örebro läns museum
Birgitta Johansen, chef för Örebro läns museum. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio.

Mögelproblem på länsmuseet oroar chefen

Chef för museet: Haft funderingar på att stänga
1:09 min

Örebro Läns museum har under en längre tid drabbats av läckage och problem med mögel. Åtgärdas inte mögelproblemen kan det få till följd att personal inte kan vara kvar i byggnaden.

De mest akuta vattenläckageproblemen är i full gång att åtgärdas av Region Örebro län som äger fastigheten, men möglet oroar chefen och de anställda.

Birgitta Johansen är chef för Örebro läns museum. Hon hoppas att byggnaden åtgärdas fullt ut, och inte bara vattenläckorna som varit besvärliga under senaste tiden.

– Samarbetet med fastighetsansvariga på Region Örebro län fungerar bra, men jag är samtidigt rädd för att allt underhållsarbete som krävs på fastigheten inte ska bli gjorda, Birgitta Johansen.

Birgitta Johansen menar att Örebro läns Museum inte är ligger högst upp på prioriteringslistan inom Region Örebro län.

– Nej, det har väl varit så under många år, även när det inte var Region Örebro som ägde byggnaden, det är eftersatt underhåll som pågått under en lång tid, förklarar hon.

Torbjörn Sjölander, fastighetschef på Region Örebro län, håller med om att underhållet har varit dåligt.

– Om någon vecka inväntas en rapport om hela fastighetens renoveringsbehov, vilket ska ligga till grund för en långsiktig plan för att komma till rätta med fukt och mögel, säger han.

Han berättar att de kommer lägga många miljoner årligen på museet och att det nu handlar om en långsiktig plan för att komma till rätta med problemen.

– Ja, nu handlar det inte längre om att lappa och laga, vi får se vad rapporten visar och därefter ta beslut om pengar och renovera byggnaden så problemen försvinner, säger Torbjörn Sjölander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".