Närbild på daggmasken.
Enligt Livsmedelsverket får inte vem som helst äta mask. Foto: Therese Forsberg

Inga kryphål för kryp i maten

Mat lagad på mask, insekter och lupiner stod på menyn i Grythyttan när klimatsmarta alternativ till protein skulle provas.

Men man får inte bjuda vem som helst på insekter, det sätter lagen stopp för.

- Vi äter kräftor och krabbor i Sverige men absolut inte spindlar och insekter, men det är inget konstigt i en annan del av världen, det ligger i det kulturella. Utmaningen nu är att få en konsument att testa till exempel mjölmask, säger Lina Gebäck, dietist och matkreatör.

Under onsdagen var hon en av jurymedlemmarna i en tävling där prototyper till framtida alternativ till kött provsmakades.

Projekten i tävlingen stöttas och finansieras av statliga Vinnova (verket för innovationssystem). Men en annan statlig myndighet, Livsmedelsverket, säger nej till samma projekt.

Regelverket säger nämligen att livsmedel som traditionellt inte har ätits i Europa, så kallade nya livsmedel, inte får serveras.

– Livsmedelsverket tolkar reglerna extremt hårt jämfört med till exempel Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Det skadar möjligheterna att bygga upp en industri kring det här och det är synd, säger Sebastian Axelsson på Vinnova.

Han menar att det hindrar innovation och förnyelse inom insektsmat som framhålls av bland annat FN:s mat- och jordbruksorgan som proteinrik, hållbar och klimatsmart.

Nya livsmedel måste godkännas för försäljning av EU-kommissionen och enligt Livsmedelsverket har någon sådan ansökan inte kommit in.

– Sverige och 24 andra EU-länder följer lagen, det finns enstaka länder som tolererar insekter. Men vi följer lagen för att skydda konsumenten, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Under provsmakningen i Grythyttan hade Lindesbergs kommun sänt ut sina miljöinspektörer för att bevaka eventet. Endast juryn, och ingen annan, fick lov att provsmaka.

Fakta: Nya livsmedel

Nya livsmedel är ett begrepp för livsmedel och livsmedelsingredienser som vi inte ätit i någon större utsträckning inom EU före 15 maj 1997.

Dessa livsmedel måste riskvärderas och godkännas av EU-kommissionen innan de får börja säljas inom EU.

Några exempel på livsmedel som omfattas är stevia, chiafrön och insekter.

Syftet är att skydda konsumenten genom att kontrollera att livsmedlen är säkra.

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".