tiveden dammen bergvattnet sveaskog
Göran Hartman (t.v) har varit drivande i protesten mot renoveringen. Foto: Alexander Lindhe/Sveriges Radio / Lars Pehrson / SvD / TT

Stort intresse för möte om dammen vid Bergvattnet

Sveaskog: De som har fiskeintresse är positiva till åtgärden
0:48 min

Markägaren Sveaskog bjöd in boende i Tiveden till möte om planerna för den omdebatterade renoveringen av dammen vid Bergvattnet.

Dammen vid Bergvattnet behöver renoveras, menar länsstyrelsen. Annars riskerar både sjöar och vattendrag att torrläggas. 

I samband med renoveringen planerar markägaren Sveaskog att bygga en så kallad sjötröskel samt dra en fors genom dammen så öringen kan vandra.

Förslaget har stött på motstånd i Tiveden där en protestlista har samlat 3000 påskrifter. Kritiken till förslaget gäller risker för att vattennivån ska sjunka, att en populär kanotled ska förstöras och att turismen till Tiveden ska påverkas.   

Åtgärden möjliggör ju att det kan komma upp fisk, framförallt öring, upp i Sävsjön och Bergvattnet.

Intresset för onsdagens möte arrangerat av Sveaskog var stort, enligt David Modén, bolagslantmätare på företaget. Sveaskogs konsulter som tagit fram förslaget presenterade det och så fick Tivedenborna ställa frågor och komma med synpunkter. 

Att det finns motsättningar till förslaget märktes på mötet men det finns två sidor, menar David Modén:

– Framförallt de som har fiskeintresse är positiva till åtgärden. Den här åtgärden möjliggör ju att det kan komma upp fisk, framförallt öring, upp i Sävsjön och Bergvattnet. Så det finns båda delarna. Både positivt och negativt så det är delat, det är det faktiskt.

Sveaskog ska nu sammanställa synpunkterna från mötet och sen ska en miljökonsekvensutredning utföras innan en ansökan kommer lämnas in om att renovering av dammen. 

Att kanotleden ska försvinna är det ingen som vill.

Oron för hur renoveringen kan komma att påverka turismen i området känner Sveaskog till.

– Vår bedömning är ju att den inte kommer att påverkas, säger David Modén. 

Han menar att Sveaskog är mån om att både bevara vattennivån och kanotleden. 

– Att kanotleden ska försvinna det är det ingen som vill, säger David Modén på Sveaskog. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".