Karlskoga lasarett. Foto: Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro
Karlskoga lasarett får reservvatten. Foto: Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Semester för barnmorskorna fokus när BB i Karlskoga sommarstänger

Områdeschef: Vi har för få barnmorskor
0:43 min

Att ge barnmorskorna semester och samtidigt hålla BB i Karlskoga öppet fungerar inte. Det är därför avdelningen slår igenom i sommar enligt ledningen.

BB i Karlskoga kommer hålla stängt nästa sommar igen, det berättade P4 Örebro i går.

Huvudskälet är att kunna ge sammanhållen semester till personalen.

– Vi är i samma sits inför kommande sommaren som den förra. Att ge fyra veckors sammahållen semester till personalen och ha en god bemanning klarar vi inte, säger Jennie Liling Ståhl som är områdeschef för BB i Karlskoga. 

Därför samordnar Karlskoga BB verksamheten med de två andra sjukhusen i länet.

– Vi måste ge personalen ledigt så de orkar jobba övriga tider under året.

Jennie Liling Ståhl hänvisar till sommaren 2016, då det också var stängt och det gick bra, och att en patientenkät visar att de som födde barn under sommaren var nöjda med hur de togs om hand.

Personalen vid BB i Karlskoga anser dock att att beslutet sänder en signal om att ledningen vill centralisera sjukvården till Universitetssjukhuset i Örebro, men det är inte fallet, menar Jennie Liling Ståhl som är områdeschef i Karlskoga.

– Jag förstår att det finns en sådan oro men vi visade redan sommaren 2016 att det inte är den vägen som vi går, säger Jennie Liling Ståhl som är områdeschef i Karlskoga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".